Noblesa, služba, humor a nadhled, vzpomínají politici na Schwarzenberga

Jako na jednoho z nejdůležitějších porevolučních politiků, symbol návratu svobody a demokracie do Česka či morální vzor a moudrého rádce, který pro Česko vykonal mnoho. Tak vzpomínají čeští politici na bývalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který zemřel v neděli ve věku 85 let.

„Zemřel Karel Schwarzenberg… Bylo mi jasné, že se to blíží, ale stejně je to úder. Byl to jeden z nejdůležitějších a nejlaskavějších lidí v mém životě. Ať odpočívá v pokoji, Česká republika by mu měla být navždy vděčná za vše, co pro ni nezištně vykonal,“ napsal spoluzakladatel TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek.

Pro Českou televizi uvedl, že byl pro něj přítelem, morálním vzorem a také moudrým rádcem. „Jeho pobyty v nemocnici byly od jara čím dál častější, ale Karel to stále snášel, byl celoživotní optimista,“ uvedl. 

„Vzniká mezera, kterou teď nemůže nikdo zaplnit. Nejen kvůli jeho vlastnostem a schopnostem, které byly výjimečné, ale především kvůli tomu, že disponoval naprosto výjimečným sociálním kapitálem a autoritou všude v Evropě, u všech politických reprezentací i u důležitých osobností. Vedle Václava Havla neměl nikdo takovou autoritu v Evropě i v jiných částech světa jako Karel Schwarzenberg. A on tento svůj obrovský sociální kapitál a úctu ke své vlastní osobě nezištně dával svojí zemi,“ dodal Kalousek v pořadu 90' ČT24.

„Karel Schwarzenberg nám vždycky říkával – politik musí mít rád lidi. On je rád měl a lidé jeho,“ napsala na sociální síti také znovuzvolená předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Je mi nesmírně líto, že nás opustil. Zanechal nám však odkaz, který je nesmrtelný a musíme ho nést. Budu vždy vděčná, že tak zásadně ovlivnil i můj život. Odpočívejte v pokoji, Karle.“ 

„Pro mě byl vždy symbolem návratu svobody, demokracie a dalších tradičních evropských hodnot do naší země. Velká čest jeho památce. Jeho osobnost, myšlenky a neuvěřitelný nadhled budou hodně chybět,“ uvedl také europoslanec a bývalý předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, který vedl TOP 09 mezi lety 2017 a 2019.

První místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek zmínil, že ČR ztratila jednu z největších osobností a autorit světového významu. „TOP 09 pak ztratila jednoho ze svých otců zakladatelů. Ztráta je to bolestná pro nás všechny,“ napsal. Česko mu vděčí za mnohé, doplnil. „Před revolucí pomáhal disidentům, po revoluci spolu s Václavem Havlem vrátil naši zem na mapu vyspělé Evropy. Coby ministr zahraničních věcí pak pevně držel kormidlo hodnotové zahraniční politiky,“ shrnul.

Politici vzpomínají na Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)

Místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin označil Schwarzenberga za jednoho z nejdůležitějších lidí, které znal. „Poprvé jsme se potkali, když mi bylo necelých dvacet. Měl jsem to štěstí, že jsem s ním mohl vést rozhovory a navštěvovat ho v letech, které jsou důležité pro tvorbu osobnosti mladého muže. (…) Byl mi celoživotním vzorem,“ uvedl v prohlášení.

Pavel: Odešel ve všech ohledech velký muž

Podle prezidenta Petra Pavla odešel ve všech ohledech velký muž. „Služba naší zemi pro něj byla nejen kontinuitou rodu, ale naprosto přirozeným posláním. Bylo mi velkou ctí znát ho osobně. Jeho noblesu, moudrost, laskavý humor a evropský přesah budu postrádat. Upřímnou soustrast rodině,“ uvedl. 

Pavel letos 28. října udělil Schwarzenbergovi nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva. Ve Vladislavském sále Pražského hradu ho převzal Schwarzenbergův syn Jan.

Svou vzpomínku připojil i bývalý prezident Miloš Zeman, který se s ním utkal v první přímé volbě prezidenta v roce 2013. „Vážil jsem si Schwarzenberga jako svého soupeře v prezidentské volbě, rád jsem s ním diskutoval i poté, co jsme se oba stali důchodci,“ napsal. „Naposledy jsme se nedávno setkali na jeho zámku v Dřevíči, a bylo to velice příjemné a milé setkání,“ doplnil Zeman. 

„Byl výraznou osobností, výraznou postavou naší polistopadové politiky a vůbec polistopadového veřejného života, to je třeba jasně říci. Byl svůj, byl nestandardní, netypický v lecjakém ohledu. Já jsem s ním udržoval vztahy naprosto korektní,“ uvedl pro ČT také bývalý prezident Václav Klaus. „Přátelsky jsme spolu mluvili, to neznamená, že jsem na věci neměl názor úplně odlišný než on,“ uvedl.

„Vážil jsem si ho mimo jiné za to, jak v době totality pomáhal českému disentu a že se po roce 1989 rozhodl nezištně sloužit naší zemi v řadě funkcí. Bylo mi ctí s ním zasedat ve vládě,“ uvedl také na síti X premiér Petr Fiala (ODS). Karel Schwarzenberg byl podle něj významnou osobností českého exilu a české politiky posledních desetiletí. „Pomáhal nám získávat respekt a dobré jméno v zahraničí. Jeho rozhled, zkušenosti a noblesa nám budou velmi chybět,“ napsal.

Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) zemřel „skutečný šlechtic“. „To slovo se u nás někdy vnímá skoro pejorativně. Ve skutečnosti zahrnuje na prvním místě vědomí odpovědnosti, hluboký respekt k pravdě, věrnost tradičním hodnotám, velkorysost a pokoru,“ uvedl Kupka. 

Ministr kultury Martin Baxa (ODS) napsal, že Schwarzenberg provázel Česko ve službě vlasti po celé její polistopadové období. „Ať už jako spolupracovník Václava Havla nebo v celé Evropě vysoce uznávaný ministr zahraničí. Byl i v politice opravdovým šlechticem, který bude naší zemi chybět,“ uvedl.

„Charisma, elegance, důstojnost, inteligence, laskavost a skvělý břitký humor. Tohle všechno (a mnohem víc) nám dával Karel Schwarzenberg. Jeho lidskost nebyla v kontrastu s noblesou, uměl se bavit s každým a uměl dát každému najevo, co si o něm myslí,“ napsal také na sociální síti X předseda STAN Vít Rakušan. Podle něj Schwarzenberg symbolizoval dobrou tradici, nebál se ale mládí a změn. „Byl demokratem, odvážným člověkem s citem pro povinnost. A moc zábavným a obdivuhodným společníkem. Už teď mi chybí. Děkujeme za všechno!“

Bývalý šéf poslanců STAN Jan Farský napsal, že Schwarzenberg noblesně sloužil. „Bude chybět, není, kdo by jeho místo nahradil. Děkuji. Za každý rozhovor, který nutil přemýšlet a ptát se, jak bych mohl být i já prospěšnější. Vyplatilo se vždy poslouchat každé jeho slovo. Naplněný život. Šlechtic,“ uvedl. 

Bývalý šéf STAN Petr Gazdík mluví o Schwarzenbergovi jako o jednom z největších státníků a vizionářů, které v životě potkal. „Učil nás, že ‚pomáhat se musí‘. Moudrý, laskavý, noblesní a vnímavý člověk. Měl naplněný život. Ať odpočívá v pokoji,“ uvedl. 

Politici vzpomínali na Karla Schwanzerberga (zdroj: ČT24,ČT24)

Viděl dále než ostatní, řekl Vystrčil

„Přestože se zdálo, že dřímá, tak viděl dále než ostatní,“ řekl ČT předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a dodal, že se s Schwarzenbergem dalo mluvit o čemkoliv, ale hlavně bylo dobré mu naslouchat. „On toho příliš nenamluvil, ale cokoliv řekl, tak naprosto přesně sedělo.“ Zmínil, že Schwarzenberg udělal ve světě Česku svou zahraniční politikou dobré jméno.

Dodal, že Schwarzenberg byl i velkou oporou politiky v Senátu, kterou se Vystrčil snažil po svém nástupu vést. „Byl jeden z prvních, kdo poukazoval na nebezpečí totalitních režimů, které se nezastaví před ničím.“ 

Mimo jiné v projevu v roce 2014 předpověděl, že Rusko zaútočí na Ukrajinu. „Nechci říct, že by měl otec vždycky pravdu, ale v mnoha věcech ji má. Například předpověděl i krizi v bývalé Jugoslávii. Má neuvěřitelnou znalost historie. Samozřejmě je smutné, že se nemýlil,“ řekla loni ČT Schwarzenbergova dcera Lila. 

Soustrast vyjádřil i šéf hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš. „Smutná zpráva o úmrtí Karla Schwarzenberga. Je mi to líto, upřímnou soustrast všem pozůstalým,“ napsal na síti X.

Podle předsedkyně poslanců ANO Aleny Schillerové odešel člověk, kterého si vážíte, byť se vaše politické postoje rozcházejí. Schwarzenberga označila za výraznou osobnost české polistopadové politiky. Podobně se vyjádřil i šéf stínové vlády ANO Karel Havlíček. „Je mi líto odchodu Karla Schwarzenberga. Byl výraznou osobností české politiky a uměl jí dodat věc, která dnes často chybí – nadhled. A respektoval jsem ho i za jeho přínos československému disentu,“ uvedl. 

Bývalý mluvčí prezidenta Václava Havla Ladislav Špaček pro ČT uvedl, že Schwarzenberg svým vystupováním všechny učil, jak se dělá slušná politika bez korupce a skandálů. „Byl pro nás velkým vzorem. (…) Laskavost, lidovost a přitom aristokratická noblesa, tu u nás neměl nikdo jiný,“ uvedl Špaček. Dodal, že se Václav Havel jeho cennými radami řídil skoro vždy. 

„Byly to rady učitele a jeho žáka. Václav Havel nebyl v mezinárodní politice nijak zkušený, zatímco Karel Schwarzenberg měl za sebou celoživotní angažmá v nejrůznějších evropských organizacích,“ uvedl Špaček s tím, že Schwarzenberg měl také obrovský rozhled po evropské politice. „Měl rozsáhlé styky se všemi státníky a korunovanými hlavami. O tom Václav Havel z legrace říkal: ‚Jak by ne, všichni jsou jeho příbuzní.'“   

Zaorálek: Vymykal se ostatním politickým soupeřům

Místopředseda strany a bývalý ministr zahraničí a kultury Lubomír Zaorálek (SOCDEM) bude na Schwarzenberga vzpomínat jako na někoho, kdo se vymykal ostatním politickým soupeřům. „Sice jsme každý patřil do jiného politického tábora, ale on ten paradox byl tím, že jsme byli docela přáteli. A to až tak, že jsem ho navštívil v Dřevíči nebo i v Rakousku,“ uvedl Zaorálek.

Zmínil, že byl pro něj jedním z mála lidí, kdo pro něj byl více než politickým soupeřem a souputníkem. „Byl to někdo, u koho jsem byl rád, že jsem ho poznal a že jsem věděl, že se na něj mohu lidsky spolehnout. Že když dojde na nějaké konflikty, tak nikdy na člověka nezaútočil zákeřně, a naopak se mě opakovaně zastal. To bych chtěl ocenit, protože to se v politice nevidí a on v tom byl výjimečný.“ 

Politici a osobnosti o Karlu Schwarzenbergovi (zdroj: ČT24)

Senátor Pavel Fischer (nestr.) vnímal Schwarzenberga jako státníka. „Jeho státnický postoj, nebo vlastenecký – byl obrovský Evropan – jsme viděli už v době, kdy ještě za železnou oponu přicházel, aby tady pomáhal politickým vězňům a disidentům, když působil v helsinském výboru,“ uvedl pro ČT Fischer. Podle něj se Schwarzenberg jako ministr zahraničí těšil mimořádné autoritě. „Měl hluboký vhled a byl skutečně respektován i v zemích, které by jinak o Českou republiku jevily jen formální zájem.“

Dodal, že Schwarzenberg miloval život. „Měl také mimořádně vyvinutý smysl pro to, co nás přesahuje. Duchovní dimenze jeho života. Nezapomenu na rozhovory, když se zabouchly dveře limuzíny a poté začal dialog o důležitých věcech. Vždycky na to budu vzpomínat s obrovskou vděčností,“ uvedl Fischer.

Vondra: Odešel poslední kavalír

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) bude na Schwarzenberga vzpomínat jako na posledního kavalíra v české a evropské politice a ohromného vlastence. „Žádný další už není, buranů je vždy dost, ale kavalíři nejsou. Budu na něj vzpomínat jako na kamaráda, kterého jsem měl čest poznat v roce 1987, když jsem jako mladý disident přijel do Krakova na konferenci. To setkání bylo pro mě zjevením – archaická čeština, elegance,“ uvedl a dodal, že odešel velký člověk a muž, který dával české i evropské politice něco, co jí „zoufale chybí“ – humor, nadhled a zároveň velkou hloubku.  

Michael Žantovský mluvil o Karlu Schwarzenbergovi (zdroj: ČT24)

Žantovský: Byla s ním radost vést konverzaci

Diplomat a bývalý poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský připomněl, že Schwarzenberg neměl vstup do politiky příliš snadný. „V roce 1997 jsem ho přivedl do ODA a tenkrát o něm jeho nepřátelé  vyprávěli stereotypy, že je to ten cizácký šlechtic, který k nám nemá žádný vztah, a že mu jde jen o znovuzískání svého majetku,“ uvedl a dodal, že to však mohlo působit jen na lidi, kteří jej neznali.

„Ale v okamžiku, kdy jej normální lidé vyslechli a poznali, tak se ihned začal stávat jedním z nejpopulárnějších politiků v této zemi za posledních 35 let.“ Žantovský zmínil, že s ním byla radost vést konverzaci, protože byl nesmírně vtipný a také moudrý. „Je to pro mě opravdu hodně těžké. Navštěvoval jsem ho v nemocnici těch posledních několik měsíců. Naposledy jsme spolu mluvili minulý pátek. (…) Odcházel jako člověk s obrovskou noblesou. Odcházel smířený, ale mně bude trvat daleko déle, než se s tím smířím,“ uvedl Žantovský.

Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše byl Schwarzenberg klíčovou postavou, která formovala politickou scénu naší země. „Jeho přínos k demokracii a veřejné službě byl významný. I přes názorové rozdíly v politice jsem si ho jako člověka a politika vážil. Jeho postoje k demokracii byly inspirací pro mnohé,“ napsal.

Podle šéfa diplomacie Jana Lipavského (Piráti) představoval Schwarzenberg jednu z největších politických osobností naší doby. „Jeho odchod představuje nenahraditelnou ztrátu pro celou českou společnost. Velmi jsem si vážil jeho práce pro demokracii, hodnotových principů i přístupu k životu,“ uvedl Lipavský.

Topolánek: Byl obrovský fenomén

Bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) pro ČT uvedl, že byl jeho velký kamarád a velmi ho obdivoval. Vzpomínal také na dobu, kdy byl Schwarzenberg ministrem zahraničí v jeho druhé vládě. „Zrovna nás potrefilo první české předsednictví v Radě Evropské unie a Karel byl obrovský fenomén. S tím svým přesahem, se svou evropskou dimenzí nám tu roli významným způsobem ulehčil, a kam přijel, tam byl velkou autoritou,“ uvedl Topolánek s tím, že kdyby Česko předsednictví dokončilo, tak by skončilo velkým úspěchem hlavně díky němu.

Dodal, že to byl obrovský český patriot. „Když slyším ty výkřiky vlastenců, ať už historicky během prezidentské volby, nebo jindy, tak je mi z toho smutno, protože to pravé české vlastenectví měl v sobě daleko hlouběji usazené, než má většina těchto vlastenců, kteří dnes vykřikují na náměstích,“ uvedl Topolánek.

To podle něj dokládá i historka z doby, kdy Schwarzenberg začal své působení v Nečasově vládě a léčil se na jihu Rakouska. „Jel jsem za ním a říkám: ‚Karle, jsi nemocný, nejsi v pořádku, proč do toho ještě jdeš?‘ A on mi řekl větu, kterou jsem mu absolutně věřil: ‚My Schwarzenbergové jsme vždy cítili velkou odpovědnost za tuto zemi.‘“

Mirek Topolánek vzpomíná na Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)

Vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že odešel laskavý člověk s velkým nadhledem a noblesou. „Dokázal vždy stát za svým názorem bez ohledu na těžkosti doby. Udělal pro tuto zemi mnoho dobrého. Byl to velký politik s obrovským mezinárodním rozhledem a nepřeberným množstvím zkušeností,“ napsal Jurečka ČTK. Schwarzenberga si vždy velmi vážil za to, jaký byl, oceňoval i jeho poctivý přístup k lidem a politice. „Věřím, že sv. Petr dnes otevíral bránu s vlídným úsměvem,“ dodal.

„Odešel jeden z nejvýraznějších politiků od sametové revoluce. Vážím si toho, co Karel Schwarzenberg vykonal pro naši zemi jako ministr zahraničí i po boku Václava Havla,“ uvedl také ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) odešel státník. „Svým životem a veřejným působením formoval českou společnost v jejím demokratickém vývoji více jak třicet let. Ač jsem s ním ne vždy souhlasil, vždy jsem si jej vážil, protože právě souboj názorů a postojů buduje občanskou společnost,“ napsal. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) poděkoval Schwarzenbergovi za nesmazatelnou stopu při obnově demokracie. 

Předseda SOCDEM Michal Šmarda napsal, že Schwarzenberg zasvětil svůj život službě státu, za což mu od nás patří velký dík a uznání.

Šéf SPD Tomio Okamura ČTK napsal, že Schwarzenberg byl politik ze staré školy. „Uměl respektovat soupeře a nebál se být upřímný – dnes tomu říkáte politicky nekorektní. Zemřel politický soupeř, který měl, na rozdíl od jeho následovníků, intelektuální a lidskou úroveň,“ doplnil.

Politici a osobnosti vzpomínají na Karla Schwarzenberga (zdroj: ČT24)

Kubičko: Člověk světového formátu

„Byl to člověk evropského a světového významu, defakto neformální ministr zahraničí v době, kdy ještě ministrem nebyl. Poté byl dvakrát ministrem. A to už vstoupil na půdu, kterou znal,“ zmínil komentátor Českého Rozhlasu Plus Radko Kubičko a dodal, že Schwarzenberg se znal s evropskými a světovými politiky a to velmi ochotně předával České republice. 

„Jak jméno Václava Havla, tak i jména Karla Schwarzenberga otevíralo kanceláře evropských politiků,“ dodal s tím, že Schwarzenberg byl představitel velmi významného šlechtického rodu, který má velkou historii. „Byl představitelem rodu vlastenecké české šlechty, přestože tu strávil jen dětství, tak na to nezapomněl a vrátil se domů.“

Tabery: Sloužil své zemi

Podobně se vyjádřil i šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery, který řekl, že se mu jako první v souvislosti s ním vybaví slovo služba a jeho aktivity spojené s podporou disentu. „Jeho snaha sloužit své zemi – v tom byl jeho přístup příkladný. Zemi velmi posloužil, protože jeho kontakty v Evropě nám strašně moc pomáhaly po roce 1989.“ Podotkl, že to byl člověk, který byl mimořádně vtipný. „Což tu znalost a intelektuální kapacitu ještě zvětšuje, protože vám to umožňuje o některých věcech zajímavěji vyprávět. Musím říct, že to pro nás byl vždy zážitek,“ dodal. 

Zmínil, že vztah k němu je speciální, protože Schwarzenberg týdeník Respekt zhruba deset let vlastnil a defacto jej zachránil. „Ctil naši nezávislost a zajímal se o novinařinu.“ Tabery zmínil, že když už Schwarzenberg nebyl majitelem Respektu a zasedal ve vládě, přičemž Respekt často psal o vládních aférách a problémech i v TOP 09, tak spousta lidí do redakce psala, že jsou nevděční. „Já jsem se s ním potom potkal a zeptal jsem se ho na to a on se téměř rozčílil a řekl, že kdyby Respekt psal jinak, že není hoden svého jména.“ 

Vašek: Byl diplomat i ve stranické politice

Redaktor ČT Petr Vašek zmínil, že jako člověk byl laskavý, milý, vtipný, ale zároveň uměl bouchnout do stolu, když se mu něco nelíbilo, a dovedl být velmi rázný. Zároveň byl podle něj diplomat i ve stranické politice a snažil se otupovat hrany.

„Jako politik byl velmi úspěšný. Ono se trochu zapomíná, že dvakrát vedl jako předseda strany TOP09 dosněmovních voleb a dvakrát s ní získal velmi dobré výsledky – v roce 2010, tedy rok po jejím založení, získal 17 procent a v roce 2013 měla ještě 12 procent, co by za to dnes TOP 09 dala,“ podotkl Vašek s tím, že po jeho odchodu strana klesla na pět či šest procent, kde se drží dodnes.

  • ČT1 ve 21:25 – 13. komnata Karla Schwarzenberga
  • ČT2 ve 20:00 – Modrá krev: Schwarzenbergové
  • ČT2 ve 20:55 – Zle, matičko, zle, Schwarzenberci, zde!