Některé armádní a civilní agendy by se mohly sloučit

Praha - Ministerstvo obrany chce v rámci hledání úspor jednat s ostatními ministerstvy o možném sloučení některých civilních a vojenských agend. Nápad, který dnes představili ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a zástupce náčelníka generálního štábu Petr Pavel, počítá například se zřízením vojenských prvků v analogických civilních úřadech, civilní využívání vojenských škol či společný nákup techniky a materiálu s ministerstvy vnitra a spravedlnosti. Obrana míní, že takovým sloučením by bylo možné v rozpočtu ušetřit až 500 milionů korun. Kvůli zhoršujícímu se vývoji české ekonomiky má letos armáda ušetřit 1,4 miliardy korun.

Skončit by měl například vojenský vlečkový úřad provozující několik lokomotiv a vagonů, sloučit by se měla vojenská doprava či veterinární základny. Stovky milionů by mělo do roku 2014 přinést spojování logistiky, hospodářských správ, regionálních finančních odborů, personálních agend a podobně.

Celkem 69 tabulkových pracovních míst, a tedy skoro 48 milionů korun, dokáže obrana ušetřit transformací své sekce pro vyzbrojování do Národního úřadu pro vyzbrojování. Podle představ resortu by mohl sloužit i pro nákupy zbraní a střeliva pro potřeby policie a vězeňské služby. Obrana navrhuje začít o takovém sloučení diskutovat a připomíná, že společný nákup by kromě personálních a finančních úspor na straně státu měl ve výsledku znamenat také nižší ceny.

Dalšími vojenskými úřady, které „dublují“ své civilní analogie, jsou například Vojenský úřad sociálního zabezpečení, Úřad pro obrannou standardizaci, katalogizaci a státní ověřování jakosti, Úřad státního odborného dozoru či Ústřední vojenský zdravotní úřad.

Obrana také připomněla, že disponuje Vojenskou akademií ve Vyškově, Střední vojenskou školou v Moravské Třebové a především Univerzitou obrany. Fungovat by tak mohl například společný provoz vojenské a civilní střední školy v Moravské Třebové, společně s civilními školami by mohlo být provozováno vysoké školství a sdíleny tak dotace na studenty. Obrana navíc nabízí své jedinečné kapacity také k výuce civilních specialistů.

Ministr Vondra:

„Vycházíme z toho, že armáda je dneska štíhlejší a některé její funkce byly koncipovány na jinou dimenzi, čili dosahujeme systémových úspor.“

Ministr připustil, že bude muset armáda šetřit i na jiných nezbytných věcech například na výcviku, ale i tak bude obtížné požadovanou částku ušetřit. Maximum, které se dá vytěžit z předložených návrhů, je necelá miliarda korun a to ještě zhruba polovina je vázána na výsledky dialogu s jinými resorty.