Nejtěžší je smířit se s tím, že život má konec, říká oceněná pečovatelka

Události: Ocenění pečovatelů a pečovatelek (zdroj: ČT24)

Už po jedenácté se udělovaly ceny pro Pečovatele a pečovatelky roku. Cílem je ocenit pracovníky ve všech druzích sociálních služeb, terénních i pobytových. Ocenění získalo celkem pět žen. Záštitu nad tímto ročníkem převzala první dáma Eva Pavlová, která se udílení zúčastnila a předala jednu z cen.

Některým klientům pomáhá Petra Baier třeba jen s oblékáním a hygienou, jiným i s jídlem a pitím. „Některým klientům stačí pomoct trošku a některým už musíme pomáhat úplně se vším,“ dodává koordinátorka pečovatelek z Domova pro seniory Chodov. 

Práci má ráda a baví ji, i když je podle ní těžká fyzicky i psychicky. „Nejtěžší je asi se smířit s tím, že život má nějaký konec, být tak silná a zároveň tak empatická,“ konstatuje pečovatelka.

Společně s dalšími kolegyněmi byla oceněná jako jedna z pečovatelek roku. Cílem akce je zviditelnit a ocenit práci těchto lidí a taky zvýšit její prestiž. „Dívají se na pečovatele a pečovatelky lidé často skrz prsty, ty děláš v tom důchoďáku,“ popsala ředitelka Diakonie ČCE Hana Sklenářová náročnou práci.

Záštitu nad oceněním letos převzala Eva Pavlová. „Tihle lidé, kteří tu pomoc vlastně dávají, tak ji dělají srdcem,“ řekla při této příležitosti manželka prezidenta.

V Česku pracuje v sociálních službách kolem 110 tisíc lidí, přímo pečovatelů a pečovatelek je víc než polovina. Z dotazníkového šetření Asociace poskytovatelů sociálních služeb vyplynulo, že se svou pracovní náplní je spokojená výrazná většina zaměstnanců. Víc než třetina jich ale není spokojená se svým výdělkem.

Zaměstnanci v sociálních službách
Zdroj: APSS ČR

Právě odměňování může být jedním z důvodů, proč v sociálních službách chybí zaměstnanci. Třeba v zařízení na pražském Chodově teď pracuje kolem devadesáti pečovatelů a pečovatelek. Průběžně ale hledají další.

„Svoji roli hraje řada faktorů, je to nejen finanční ohodnocení, ale i náročnost práce a samozřejmě prestiž povolání,“ uvedla ředitelka Domova pro seniory Chodov Ilona Veselá.

Odchod zvažovala a občas stále zvažuje i Petra Baier. Převažuje u ní ale to, že má práci s klienty ráda.