Napadení poslance Dominika Feriho zřejmě zůstane bez trestu

Státní zástupce podmíněně odložil návrh na potrestání dvojice mužů, kteří koncem dubna napadli na ochutnávce vín na Uherskohradišťsku poslance TOP 09 Dominika Feriho. ČT to řekl dozorující státní zástupce Tomáš Pindur. Současně mužům uložil zkušební dobu 15 měsíců, kdy se nesmí dopustit trestného činu. Dvojici původně policie vinila z výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví.

„Rozhodl jsem o podmíněném odložení potrestání podezřelých,“ uvedl státní zástupce Tomáš Pindur. „Škoda byla nahrazena. S jednou z pojišťoven byla uzavřena dohoda a podmínky byly splněny,“ nastínil důvody, proč obžalobu na muže nepodal.

Feri prý nebude proti podmíněnému odkladu podávat stížnost, státní zástupce podle něj našel dostatečné řešení. „Věřím, že způsob vyřízení věci je dostatečný, aby útočníci pochopili, že nesouhlas se dá vyjádřit i v kultivované diskusi. Třeba se příští rok na stejné akci setkáme a v klidu podebatujeme,“ reagoval poslanec.

Incident se stal v malé obci Boršice na Uherskohradišťsku. Poslanec Feri byl podle svých slov napaden dvěma muži. Podle médií šlo o otce a syna. Z potyčky si Feri odnesl řeznou ránu na zádech a musel být ošetřen v nemocnici. Později se ukázalo, že zranění si udělal o parapet. Při potyčce měly podle Feriho přátel padnout i rasistické nadávky na adresu poslance.

Policie podezřívala muže z výtržnictví a pokusu o ublížení na zdraví. Server iRozhlas.cz informoval, že na návrh státního zástupce policie prošetřovala útok ve zkráceném přípravném řízení.