Na případ psychiatra Cimického bude dohlížet také Městské státní zastupitelství

Městské státní zastupitelství v Praze bude dohlížet na případ psychiatra Jana Cimického. Policie navrhla obžalovat ho z 28 znásilnění a vydírání. Výkon dohledu České televizi potvrdil mluvčí státního zastupitelství Aleš Cimbala. O tom, že se věcí bude zabývat i nadřazené státní zastupitelství, mluvil už dříve sám Cimický s ČTK. Podle jeho slov jsou v případu nedostatky ze strany policie.

„Podnět k dohledu nám byl doručen a zabýváme se jím,“ řekl ČT mluvčí pražského městského zastupitelství Cimbala s tím, že zastupitelství dohled vykonává. Doplnil, že na jeho vyřízení je obvyklá lhůta dva měsíce.

Případ dozoruje Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 8, které nyní rozhoduje o návrhu na obžalobu. Úkolem dohledového státního zastupitelství je odhalit případné nedostatky ve vyšetřování a vydat pokyn k nápravě. „Pokud žádné nedostatky nebo vady nebudou zjištěny, tak dohled nezasáhne do zpracovaní případu obvodním státním zastupitelstvím,“ dodal mluvčí.

Cimický minulý týden ČTK napsal, že se policie podle něj neřídí právním řádem. „Policejní orgán při závěrečném prostudování spisu stanovil lhůtu pro doplnění dokazování ke dni 14. října 2022. Tedy policejní orgán bez toho, aniž by uplynula lhůta k navržení dalších důkazů, již teď fakticky a zcela bez ohledu na práva obhajoby uzavřel, že jsem se měl dopustit údajných trestných činů,“ uvedl psychiatr.

Policisté podle něj nemají k dispozici všechna tvrzení a návrhy důkazů, současně žádný návrh nezamítli a poslali návrh na podání obžaloby. Následně uvedl, že spis bude „pro mnoho podobných nedostatků“ v přípravném řízení postoupen Městskému státnímu zastupitelství v Praze kvůli výkonu dohledu.

Původně psychiatra policie vyšetřovala pro celkem 29 případů znásilnění a vydírání. Policie ho nakonec navrhla obžalovat ve 28 případech. K trestným činům podle vyšetřovatelů došlo mezi lety 1980 až 2016. Případem se policie začala zabývat poté, co psychiatra veřejně obvinilo několik žen.

V říjnu 2021 na sociální síti obvinila Cimického například herečka a zpěvačka Jana Fabiánová. Uvedla, že ji lékař v minulosti sexuálně napadl. V reakci na její příspěvek se začaly ozývat i další ženy.

Zkušenost s obtěžováním popsala také moderátorka České televize Martina Vrbová Hynková, která se s Cimickým setkala pracovně, nikoli jako pacientka. Uvedla, že ji psychiatr před 20 lety při přípravě televizního pořadu povalil na sedačku a začal ji osahávat na prsou a líbat. Žena z ordinace utekla.

Cimický jakoukoliv vinu odmítá. Loni v listopadu se proti tvrzením ohradil a oznámil, že se hodlá aktivně bránit a dokázat svou nevinu.