Ministr zemědělství Toman se stal členem ČSSD, rok a půl po podání přihlášky

Ministr zemědělství Miroslav Toman se rok a půl po podání přihlášky stal členem České strany sociálně demokratické (ČSSD). Informaci CNN Prima News potvrdila ČTK mluvčí vládní strany Eva Gregorová, podle které Tomanovo členství v ČSSD platí od čtvrtka 13. srpna. Toman zdlouhavé přijímání do ČSSD dříve zdůvodňoval administrativními problémy. Ministrem za sociální demokracii je od června 2018.

Přihlášku do strany Toman podepsal loni v únoru s tím, že chce podpořit předsedu Jana Hamáčka a vedení strany před tehdejším volebním sjezdem v Hradci Králové. Vstup do strany avizoval už v době, kdy přijal funkci ministra ve vládě premiéra Andreje Babiše (ANO).

Toman uvedl, že si zdržením ve výřízení své žádosti nedělal žádné starosti, mělo se jednat o administrativní problémy. Údajně se i tak cítil jako sociální demokrat.

Šéfem resortu byl i v minulosti

Šedesátiletý Toman je považován za člověka blízkého prezidentu Miloši Zemanovi. Ve volbách v roce 2013 byl lídrem Strany práv občanů – Zemanovci (SPOZ) v Ústeckém kraji.

Ministrem zemědělství byl i v letech 2013 až 2014 ve vládě Jiřího Rusnoka, která vznikla ze Zemanovy iniciativy přes nesouhlas většiny stran zastoupených ve sněmovně, nezískala ani důvěru poslanců. V minulosti byl také prezidentem Agrární i Potravinářské komory.