Ministr Vojtěch: Navýšení příplatku za směny a další růst platů má zastavit nedostatek sester

Adam Vojtěch: Sestry mají víc peněz za směny a jejich platy porostou (zdroj: ČT24)

Chronickým problémem českého zdravotnictví je už nějaký čas nedostatek zdravotních sester, scházejí hlavně ve směnném provozu akutní lůžkové péče. Ministerstvo zdravotnictví proto letos cílí mimo jiné právě na ně, řekl v Událostech, komentářích ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Navýšením příspěvku za směny a dalším růstem platů chce zamezit úbytku sester.

„Zvyšujeme příplatek za práci ve směnách, protože právě tam chybí nejvíce sester ve směnném provozu. Proto se i zavírají lůžka,“ zmínil Adam Vojtěch. Letos je připraveno navýšení poplatku za takzvanou směnnost o 5000 korun a pro sanitáře o 2000 korun.

Na úbytku zdravotnického personálu se projevuje i velmi nízká nezaměstnanost, která způsobuje, že lidé chybí ve všech segmentech a sestry přecházejí ze zdravotnictví do jiných, poznamenal ministr. „Proto se snažíme navýšit sestrám finanční prostředky, aby bylo zdravotnictví více konkurenceschopné,“ dodal.

Další příčinou je pokles mladých lidí. „V roce 1990 bylo 200 tisíc patnáctiletých, dneska je jich 90 tisíc,“ zmínil. Proto jeho resort chystá kampaň mířící právě na mladé, aby vůbec šli studovat obory, které je pak do zdravotnického povolání přivedou.

Kampaň má zvýšit prestiž povolání zdravotních sester. Jedním z kroků by mohlo být i to, že práce v rámci praxí na zdravotnických studijních oborech by mohly být už placené. „Pokud se navýší tisíc studentů za rok, myslím, že je to příslib do budoucna,“ věří šéf zdravotnictví Vojtěch.

Další z kroků je podle ministra nezbytnost elektronizace zdravotnictví nebo úbytek administrativní zátěže sester.