Ministerstvo školství zvažuje, co udělá s přijímačkami a maturitami. Vznikne více scénářů, řekl Plaga

Státní maturity a přijímací zkoušky proběhnou příští rok nejspíše jinak než obvykle. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) řekl na on-line konferenci s názvem Návrat do škol, nebo doma?, že jeho úřad do konce listopadu přichystá scénáře, jak by mohly zkoušky probíhat. Variant bude více, ministerstvo školství je připraví podle modelů ministerstva zdravotnictví. Jisté zatím je, že srovnávací testy nahrazující příjímací zkoušky na vysoké školy proběhnou v prosincovém termínu pouze on-line.

Přijímací zkoušky na střední školy by příští rok měly proběhnout v polovině dubna, maturity v květnu a počátkem června. Jak ukázal rok 2020, může vše dopadnout jinak, ministerstvo školství na to chce být tentokrát připravené. „Problematika jednotné přijímací zkoušky, problematika státních maturit je věcí, které na ministerstvu řešíme,“ ujistil ministr Plaga.

Dodal, že jeho úřad čeká, až ministerstvo zdravotnictví aktualizuje modely vývoje epidemie, z nichž mají scénáře jarního dění ve školách vycházet. Hotové by měly být do konce listopadu.

Aby se stát připravil na možné změny přijímacích zkoušek, vyzvala Učitelská platforma. Upozornila, že při distanční výuce vznikají velké rozdíly ve vzdělávání. Platforma by také chtěla, aby se ministerstvo připravilo i na variantu, že by se na jaře mohla epidemická situace opět zhoršit. 

Školy jsou momentálně zavřené, děti se učí z domova. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula sice při zavření základních škol říkal, že nejméně děti z prvního stupně začnou do škol opět chodit počátkem listopadu, ale vláda rozhodnutí nakonec odložila. Robert Plaga s novým ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO) avizovali na konci října, že nově považují za nejvyšší prioritu obnovit prezenční výuku v prvních a druhých třídách základních škol a také v posledních ročnících základních a středních škol.

Konkrétní termíny obnovení prezenční výuky ministerstvo zdravotnictví zatím nestanovilo, Blatný uvedl, že chce počkat na další vývoj dat. Plaga to považuje za férové, očekává však, že koncem tohoto týdne již rozhodnutí padne.

V minulém školním roce byly školy uzavřené od 12. března. Prezenční výuka se začala obnovovat v průběhu května a června, část žáků se ale do lavic vrátila až po prázdninách v září. Během uzavření škol se měly uskutečnit jednotné přijímací zkoušek, ministerstvo školství je nakonec posunulo z dubna až na červen a uchazeči měli místo běžných dvou pokusů na složení testů pokus jeden. Maturanti letos na jaře nepsali slohové práce a ústní zkoušky se přesunuly z dubna a května na červen.

Srovnávací testy pro vysoké školy začnou v prosinci on-line

Přijímací zkoušky na vysoké školy potom loni probíhaly vesměs na dálku. Národní srovnávací testy, které nahrazují nebo doplňují přijímací zkoušky na desítky vysokých škol, probíhaly z počátku roku prezenčně, ale pak se i ony přesunuly na internet. Na to letos společnost Scio, která je organizuje, naváže. První z šesti vypsaných termínů srovnávacích zkoušek nastane 12. prosince a zájemci o další studium vyplní testy výhradně on-line.

Zájemci se mohou přihlásit na prosincovou zkoušku do 26. listopadu. „Rozhodli jsme se, že nechceme dál držet účastníky v nejistotě, zda se prezenční forma zkoušky uskuteční. Proto jsme o čistě on-line variantě prosincového termínu rozhodli s předstihem, aby to studenti mohli zohlednit při přihlašování ke zkouškám,“ uvedl Martin Drnek, který projekt zkoušek ve Scio vede.

Zbylých pět termínů zatím chce Scio vypsat pro testování on-line i prezenčně.