Milerova dcera chce dál vydávat Krtka na návštěvě. Podala dovolání proti zákazu

Kateřina Milerová nesouhlasí se soudním zákazem vydávání knih o Krtečkovi. Dcera výtvarníka Zdeňka Milera proto podala dovolání k Nejvyššímu soudu, jak vyplývá z justiční databáze. Ohradila se tak proti rozhodnutí Vrchního soudu v Praze, který jí v září 2018 zakázal prodávat knihu „Krtek na návštěvě“ a nařídil jí, aby neprodané výtisky z trhu stáhla.

Dohoda mezi Kateřinou Milerovou a jejím otcem Zdeňkem Milerem, který stvořil postavu Krtečka, z roku 2011 je podle soudů neplatná. Dřívější rozhodnutí Krajského soudu v Praze potvrdil v září 2018 i Vrchní soud v Praze.

Soudy tak daly za pravdu správkyni Milerova dědictví Mileně Fischerové. Podle ní je licenční dohoda neplatná, protože neobsahuje ujednání o odměně.

„Soud prvního stupně nepochybil. I my máme za to, že dohoda je neplatná kvůli absenci ujednání o odměně,“ zdůvodnil rozhodnutí vrchního soudu předseda odvolacího senátu Jiří Čurda.

Spor mezi dcerou výtvarníka Kateřinou Milerovou a správkyní Milerova dědictví Milenou Fischerovou řeší soudy už od roku 2016.

Nejde ale o jediné licenční neshody v rodině. Fischerová, která ze své pozice musí chránit Milerův majetek i proti samotným dědicům, vede další spor s výtvarníkovou vnučkou Karolínou. I ta poskytuje licence na Krtečka na základě smlouvy, o které soud předloni nepravomocně prohlásil, že je neplatná. Karolína Milerová mimo jiné před několika lety zahájila spolupráci s čínskými tvůrci a společně představili seriál „Krtek a panda“.