Mikuláš letos přijde s rouškou nebo on-line, ale kvůli obavám z koronaviru často vůbec nedorazí

Další z tradičních českých zvyků – nadílku s Mikulášem, andělem a čertem – ovlivní pandemie koronaviru. Jak zjistila Česká televize, některé mikulášské skupiny letos kvůli obavám z případné nákazy nadílku nenabízejí, další sice slibují, že k dětem přijdou, ale budou muset mít roušky a dodržovat rozestupy. V nabídce jsou i mikulášské on-line návštěvy.

Skupina Miloše Pavézky v Poděbradech se poprvé po čtvrt století nepřevlékne za Mikuláše, čerty a anděly a nepůjde 5. prosince nadělovat dětem. „Dělali jsme si anketu na Facebooku. Asi 100 lidí nám řeklo, že o to letos mají zájem,“ řekl Miloš Pavézka. „Nakonec jsme se to rozhodli zrušit, sami si ani nikoho takhle domů zvát nebudeme,“ dodal.

Tradiční návštěvu Mikuláše, anděla a čerta v rodinách nebo třeba ve školkách odvolalo i mnoho dalších mikulášských skupin, které ČT oslovila. „Rozhodli jsme se vzhledem k letošní situaci nadílku zrušit,“ uvedla Zuzana Hudcová z Ostravy.

Mikulášskou akci letos neplánuje ani David Ševčík z Prahy. Uvedl, že za normálních okolností by už měl připravený kostým Mikuláše. „Tentokrát to rušíme. Kamarádi se taky bojí, že by se případně někde nakazili,“ doplnil Ševčík.

Skupina z Chvalčova na Kroměřížsku sice k rodinám s malými dětmi nejspíše vyrazí, počítá ale s případnými omezeními. „Pokud nepřijde nařízení, které by to vyloženě zakázalo, tak ji pořádat budeme. Chodit budeme jen před dům,“ uvedla Vendula Charvátová z Chvalčova. „Mikuláš a anděl budou chodit spolu ve dvojici, čert bude s větším rozestupem chodit za nimi. Podle přání rodičů můžeme nosit i roušky,“ dodala Charvátová.

Besídka s Mikulášem přes internet

Spolek MÚZA Karviná, který organizuje mikulášskou nadílku deset let, rovněž počítá s tím, že bude za rodinami chodit před dům. Připravil si ale i alternativní postup. „Týden předem si zavoláme s rodiči a dle situace rozhodneme, jestli to uděláme on-line,“ uvedla předsedkyně spolku MÚZA Veronika Švecová. „Nacvičíme divadlo o Mikulášovi, které budeme přenášet dětem domů přes internet. Budeme si s nimi povídat a hrát,“ dodala Švecová.

On-line besídku plánuje i rodinné a kulturní centrum Nová Trojka na pražském Žižkově. Ředitelka Edita Janečková uvedla, že virtuální besídka bude vypadat stejně jako jejich tradiční mikulášské setkání ve středisku. „Máme tři termíny, každého se účastní maximálně 10 dětí a už teď nemáme skoro žádné místo. Případně jich uděláme více,“ dodala Janečková.

Mikulášské skupiny, které ČT oslovila, se shodují, že rodiče v tuto chvíli na nadílku už možná nikoho neseženou. Většina z těch, co akci nezrušili, už má termíny z velké části plné. „Pokusíme se vyhovět všem. Sobotu máme už skoro plnou a zájem je opravdu velký, možná uděláme netradičně termíny už v pátek 4. prosince,“ vysvětlila Vendula Charvátová z Chvalčova.

Svátek svatého Mikuláše se tradičně slaví v podvečer 5. prosince. Různé skupiny a organizace obchází rodiny v převleku Mikuláše, andělů a čertů. Hodné děti odmění sladkostmi a jinými dary. Zlobivé děti jsou naopak symbolicky potrestány.