Majetkový úřad získal pro stát přes miliardu. V aukci trumfoval i se Čtyřlístkem

Události: ÚZSVM odevzdá státní kase přes miliardu (zdroj: ČT24)

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových odvede za rok 2018 do státního rozpočtu zhruba 1,3 miliardy korun. Peníze získal prodejem nepotřebného majetku. Instituce,  která třeba také hájí zájmy státu v soudních sporech, inzeruje na svém webu stovky nabídek – od kapesního nože přes auta až po nemovitosti.

„Bavíme se o částkách, které už jsou zajímavé pro státní rozpočet a mají vliv na to, že můžeme realizovat priority naší vlády,“ hodnotí sumu ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO).

Podle prvních odhadů stát letos utržil zhruba o půl miliardy méně než v roce předešlém, kdy se mu však podařilo prodat velkou budovu v centru Prahy za 350 milionů korun. Nejvyšší výnosy se pohybovaly v desítkách milionů.

Na webových stránkách úřad vystavuje stovky nabídek, mezi nimi je třeba i pronájem zámku Veleslavín. Původně ho chtěl úřad vydražit, ministr kultury ale odvolal potřebný souhlas s dražbou. O získání zámku do svého majetku usiluje hlavní město Praha, na jehož pozemku se historický areál nachází.

Čtyřlístek aukčním šlágrem

Od letošního února začal úřad používat elektronický aukční systém a nabídky v něm se setkaly se zájmem lidí. Podle mluvčího úřadu Radka Ležatky se v elektronickém aukčním systému s velkým zájmem potkal třeba grafický list s vyobrazením Českého Krumlova, jehož cena se z 50 korun po 98 příhozech vyšplhala na 15 300 korun.

Prodal se také soubor časopisů Čtyřlístek z 80. a 90. let, u něhož se nabízená cena 900 korun po 56 příhozech zvýšila na 7401 Kč. „Nejdražším prodaným předmětem prostřednictvím elektronického aukčního systému bylo 16 tun měděného drátu. Po 35 příhozech ho ÚZSVM prodal za 2,32 milionu korun,“ řekl Ležatka.

Úřad také letos prodal celkem 94 zvířat a 64 jich zdarma převedl. Byli mezi nimi hlavně koně a psy, ale i tři kozy a jedna kachna. Nejdražší byl hřebec za 22,5 tisíce korun. Nově do správy úřadu připadlo 159 psů.

Nejčastěji jdou nemovitosti obcím, krajům a jiným institucím

Obecně byl podle Ležatky největší zájem o nemovitosti v lukrativních lokalitách, jako je Praha. Velký zájem ale vyvolávaly také nabídky aut i motoveteránů a sběratelské či umělecké předměty.

Dlouhodobě úřad čtyřikrát až pětkrát více nemovitostí převede zdarma, než prodá. Novými majiteli se nejčastěji stávají obce, kraje či jiné státní instituce. Letos takto bezplatně převedl přes 15 tisíc nemovitostí, dodal Ležatka.