Lobbista Janoušek žádá před návratem do vězení o prominutí zbytku trestu

Události: Janoušek žádá o prominutí zbytku trestu (zdroj: ČT24)

Lobbista Roman Janoušek podal k soudu žádost o upuštění od zbytku trestu. Za mřížemi s přestávkami strávil necelý rok a půl, odsedět si měl 4,5 roku. Janouškovi v sobotu končí lhůta, do kdy měl trest přerušen kvůli zdravotnímu stavu, v neděli by měl nastoupit do vězení. Česká televize už před týdnem uvedla, že soud připustil možnost, že mu zbytek trestu promine.

Janoušek, známý svými vazbami na politiky, požádal Městský soud v Praze o upuštění zbytku trestu prostřednictvím svého obhájce před pár dny. Právě pražský soud se nyní bude návrhem zabývat. Informaci Krajského soudu v Brně potvrdila i mluvčí soudu v Praze Markéta Puci. „Pan odsouzený Roman Janoušek podal žádost o upuštění od zbytku trestu,“ uvedla.

„Roman Janoušek podal zároveň opětovně zcela totožnou žádost o odložení přerušení výkonu trestu ke Krajskému soudu v Brně, který však ve věci již pravomocně rozhodl dne 15. listopadu,“ napsala mluvčí Krajského soudu v Brně Eva Sigmundová.

„Soudce tak věc předloží Městskému soudu v Praze s tím, že se dle obsahu může jednat o žádost o odložení nástupu do výkonu trestu do doby, než rozhodne městský soud o případném upuštění,“ doplnila Sigmundová s tím, že spis poslali do Prahy.

Z verdiktu brněnského soudu z poloviny listopadu přitom vyplývá, že soud neočekává, že se Janouškovo zdraví zlepší do té míry, aby byl způsobilý zbytek trestu odsedět. „Soud má zato, že prognóza jeho zdravotního stavu nepředpokládá zlepšení natolik, aby odsouzený mohl v dohledné době být schopen vykonat zbytek uloženého trestu odnětí svobody, jehož výkon byl v minulosti opakovaně přerušen,“ píše se v rozhodnutí, které řešilo Janouškovu žádost o další přerušení trestu. ČT měla možnost do dokumentu nahlédnout.

„Pokud byl odsouzenému Romanu Janouškovi výkon trestu odnětí svobody přerušen již celkově na dobu jednoho a tři čtvrtě roku, během které nedošlo ke zlepšení jeho zdravotního stavu natolik, aby byl schopen výkonu trestu, není podle názoru soudu namístě rozhodovat o dalším přerušení výkonu trestu odnětí svobody,“ píše se v devět dní starém verdiktu Krajského soudu v Brně. 

„Klient si nepřeje jakkoliv komentovat jakákoliv řízení v jeho kauzách,“ reagoval na dotazy ČT Janouškův advokát Lukáš Trojan.

Roman Janoušek v březnu 2012 v Praze v opilosti naboural do auta a od nehody ujel. Řidička ho dohonila, když zastavil na červenou. Vystoupila a postavila se před Janouškův automobil a chtěla s ním situaci vyřešit. Lobbista proti ní nejdříve dvakrát popojel, potom ale na zelenou šlápl na plyn, ženu porazil a ujel. Janoušek původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu. Nakonec ale dostal za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky 4,5 roku vězení. Ve vězení však strávil necelý rok a půl, na jaře 2016 mu byl trest přerušen kvůli špatnému zdravotním stavu.

Pražský rodák Roman Janoušek v mládí sice pracoval jako číšník, v 90. letech ale vystudoval práva na Univerzitě Karlově a v roce 2003 získal titul JUDr.

Současně se studiem podnikal v realitách a také vyhrál výběrové řízení na provozování kina Blaník v Praze na Václavském náměstí, kde se mimo jiné pořádaly protidrogové přednášky. Na nich se Janoušek seznámil s pozdějším pražským primátorem Pavlem Bémem, který byl známým odborníkem na drogovou problematiku.

Janoušek sám sebe v tisku charakterizoval jako „politického podnikatele“. Často se o něm ale psalo spíše jako o tzv. kmotrovi s úzkými vztahy zejména s pražskými občanskými demokraty. Deník Mladá fronta Dnes zveřejnil v roce 2012 odposlechy, které tehdy byly pět let staré a podle deníku z nich vyplývalo, že měl Janoušek velký vliv na rozhodování o důležitých obchodech na pražském magistrátu.

Janoušek byl také jedním z účastníků výletu na golf do Dubaje z počátku roku 2011, kam cestoval spolu s tehdejším ředitelem ČEZu Martinem Romanem, významným poslancem za ODS Pavlem Suchánkem, generálním ředitelem Českých drah Petrem Žaludou, ředitelem pražského dopravního podniku Martinem Dvořákem a ředitelem plzeňské Škody Transportation Tomášem Krskem. Blízko měl i k bývalému vysoce postavenému státnímu zástupci Liboru Grygárkovi, který je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci kvůli kauze, ve které se podle současných žalobců pokusil uchránit Janouška od stíhání. 

V březnu 2012 Janoušek narazil svým vozem na křižovatce v Praze do auta jedenapadesátileté ženy. Od nehody ujel, ale když krátce poté zastavil na červenou, řidička jej dohonila, stoupla si před jeho vůz a chtěla s ním situaci řešit. Janoušek proti ní nejdřív dvakrát popojel, poté se na zelenou rozjel a ženu srazil. Dostal za to pravomocný trest 4,5 roku vězení.

Roman Janoušek u soudu
Zdroj: ČTK