Lidovci chtějí do konce července bezpečnostní radu o přestavbě policie

Lidovci: Chceme nové jednání Bezpečnostní rady státu (zdroj: ČT24)

Křesťanští demokraté hodlají do 24. července vyvolat jednání Bezpečnostní rady státu, na kterém by se dořešila spolupráce státních zástupců a policie po zavedení sporné restrukturalizace policejních útvarů. Ta má vstoupit v platnost 1. srpna.

Restrukturalizace elitních policejních útvarů počítá se vznikem Národní centrály pro boj s organizovaným zločinem, která v sobě pojme protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (tzv. protikorupční policii).

Policejní prezident Tomáš Tuhý přestavbu představil minulý týden a jeho plán vzbudil nevoli mezi špičkami tuzemské prokuratury, které vyjadřovaly obavy, že se chvatná změna dotkne vyšetřování probíhajících kauz.

Věcí se zabývala i bezpečnostní rada a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nakonec z titulu svého úřadu restrukturalizaci odsouhlasil s tím, že se o měsíc odloží. Původně mělo ke změnám dojít už prvního července.

Zajistit vazbu policistů a žalobců

Koaliční lidovci nyní přicházejí s tím, že by se přestavbou policejních útvarů měla bezpečnostní rada zabývat ještě jednou. „Celostátní výbor předsednictvo zavázal k tomu, abychom do 24. července vyvolali jednání Bezpečnostní rady státu, aby tu byla garance, že k 1. srpnu vstupujeme do situace, kdy jsou jasně nastaveny kompetence a vazby mezi státními zástupci a policií a nehrozí pochybení v jejich spolupráci, pokud jde o vyšetřování,“ oznámil po jednání lidoveckého vedení místopředseda Marian Jurečka.

Místopředseda strany Jan Bartošek doplnil, že lidovci budou chtít, aby vláda, Bezpečnostní rada státu i parlament dostávaly pravidelné a transparentní informace o cílech a postupu policejní reorganizace. Žádají rovněž garance, že nebude nijak politicky zasahováno do nezávislosti policie a že reorganizovaným útvarům a policejním týmům nebudou odebírány případy, na kterých pracují.

Bělobrádek: Koaliční smlouva je gentlemanská dohoda

Spor o reorganizaci policie vyvolal i koaliční roztržku. Hnutí ANO kvůli tomu dokonce hrozilo vypovězením koaliční smlouvy. Poté, co ministr Chovanec reformu ve středu podepsal, ANO svá vyjádření zmírnilo a chce jednat o nové formě koaliční dohody tak, aby bylo možné vymáhat závazky v dohodě uzavřené.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek řekl, že nejdůležitější na spolupráci v koalici jsou mezilidské vztahy, a ty nelze řešit změnou koaliční smlouvy. Podle něj je smlouva spíše gentlemanskou dohodou a členové koalice by si měli vyjasnit, jak se k sobě budou chovat.