Policejní koncepce počítá s rychlou zásahovkou a nepřetržitým režimem

Za čtyři roky by měla všechna policejní oddělení fungovat v nepřetržitém režimu a na každém z nich má sloužit minimálně patnáct policistů. Vzniknout mají i samostatné jednotky pro ochranu jaderných elektráren, zásahovky mají být na místech činu nejpozději do 120 minut. Počítá s tím koncepce policejního rozvoje do roku 2020, kterou zveřejnil lidovecký poslanec Ivan Gabal.

Debaty o policejní koncepci rozpoutala oznámená reorganizace elitních celorepublikových útvarů, kterou ve středu odsouhlasil ministr vnitra Milan Chovanec. Podle ní má protimafiánský Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) 1. srpna splynout s protikorupční policií pod střechou nově vznikající centrály pro boj s organizovaným zločinem.

Lidovecký poslanec a člen výboru pro bezpečnost v minulých dnech přestavbu sborů kritizoval. Policie tvrdila, že změny vycházejí právě z této koncepce. Dokument ovšem v souvislosti s ÚOOZ mluví o potřebě útvar personálně posílit a v rámci boje s terorismem cvičit a vzdělávat jeho specialisty. V souvislosti s kyberkriminalitou ÚOOZ rovněž zmiňuje, že by mělo při něm vzniknout nové pracoviště, které by se na kriminalitu v síti zaměřilo.

Oddělení o patnácti lidech, nepřetržitý režim

U policie v současnosti slouží zhruba čtyřicet tisíc lidí a koncepce předpokládá, že v příštích letech přibude 4000 nových příslušníků. Vláda však letos v lednu debatu o přijetí nových lidí přerušila a vrátí se k ní v příštím týdnu. Výhrady k tomu měl ministr financí Andrej Babiš (ANO), a to mimo jiné kvůli nákladům, které mají dosáhnout až 8,3 miliardy korun.

V navazující rozvojové koncepci policie plánuje zlepšit výcvik a vybavení jednotek rychlého nasazení, aby byly lépe připraveny na případné teroristické útoky; na místo činu má dorazit do dvou hodin. Zlepšení výcviku plánuje i u ostatních policejních složek.

Policejní plány počítají s tím, že na každém územním odboru budou alespoň dvě provosledové hlídky, které budou vyjíždět k nebezpečným situacím. Tyto hlídky budou také speciálně vybaveny pro rizikové situace. K dispozici by měly mít balistické vesty, helmy a štíty nebo dlouhé zbraně.

Světová laboratoř pro Kriminalistický ústav

U Národní protidrogové centrály by měla vzniknout nová pracoviště ve Zlínském či Olomouckém kraji, v plánu je také zřizování městských protidrogových týmů. Koncepce chce také zlepšit vzdělávání policistů a vytvořit novou IT strukturu uvnitř policie. Plánuje i nákupy nebo budování nových objektů; Kriminalistický ústav by měl získat novou budovu, kde bude laboratoř „světové“ úrovně zaměřená na vyhodnocování biologických či genetických stop. Nakoupit by policie chtěla dva velkokapacitní vrtulníky, které přepraví 20 lidí.

Rozvojový materiál má 119 stran. V závěru upozorňuje, že se plány nemusejí vydařit. Za důvody policie označila například změnu politické podpory, neochotu poskytnout peníze nebo nedostatek zájemců o policejní práci.