Babiš nevyloučil vypovězení koaliční smlouvy. Čeká na Sobotku

Babiš: Nechceme Sarajevo, musíme pokračovat v dohodovacím řízení (zdroj: ČT24)

Hnutí ANO chce kvůli sporu o policii přepracovat koaliční smlouvu. V rozhovoru pro DVTV to prohlásil vicepremiér Andrej Babiš. Nadále nevylučuje ani její vypovězení, chce však počkat na jednání s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou. Ten je momentálně na návštěvě Číny a revizi koaliční smlouvy se nebrání, s výjimkou změn ministerských postů.

„Dospěli jsme k závěru, že vyzveme koaliční partnery, abychom udělali restart koaliční smlouvy. Pokud je flagrantně porušovaná, měli bychom se snažit ji nějakým způsobem dopracovat nebo změnit a musíme promyslet, jaké závazky by tam měly být,“ prohlásil v DVTV ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

ČSSD je připravena mluvit o doplnění či zpřesnění koaliční dohody, podle předsedy vlády Bohuslava Sobotky je ale nyní jen a jen na Babišových lidech, jaké změny budou chtít navrhnout. 

UDÁLOSTI: ANO chce jednat koaliční smlouvě, ČSSD není proti (zdroj: ČT24)

„ČSSD není stranou, která by požadovala změny v koaliční smlouvě. Jsme s ní v zásadě spokojeni,“ prohlásil. „Pokud koaliční partneři přijdou s tím, že by do ní chtěli něco doplnit nebo ji zpřesnit, jsme připraveni o tom jednat, protože dva a půl roku praxe ukázalo, že některé formulace jsou nejasné,“ dodal s tím, že přerozdělování ministerstev při revizi koaliční smlouvy ve hře nebude.

ČSSD je připravena s hnutím ANO jednat, je potřeba, aby všechny tři koaliční strany garantovaly, že jsou schopny zajistit stabilitu vlády. Jediné, co chci po hnutí ANO, je, aby dokázalo vládní odpovědnost důstojně unést až do řádných voleb.
Bohuslav Sobotka
český premiér

„Věci veřejné také chtěly změnit koaliční smlouvu – a koalice se potom rozpadla,“ doplnil šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Bez toho, aniž bychom se k sobě chovali s respektem, úctou a slušně, změny v koaliční smlouvě nic nevyřeší.“

Restart bez představy

Andrej Babiš dospěl k závěru, že je pro něj důležitější udržet si podíl na vládní moci a přístup k tomu, co moc přináší. Chceme-li prosadit zákon, velmi těžko se to dá udělat z opozice. Když vypadnu z ministerského křesla, tak se sníží pozornost médií. Spokojenost s růstem ekonomiky by se navíc spojovala se zbylými vládními stranami.
Lubomír Kopeček
Politolog z Masarykovy univerzity

Konkrétní představu o tom, jak by měly změny ve smlouvě vypadat, ale Babiš nemá, věc chce zadat právníkům. Ve zmiňovaném rozhovoru uvedl jen to, že nechce, aby se opakoval „podvod“, který měl udělat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ten ve středu, navzdory Babišovým hrozbám o rozklížení koalice, podepsal, a tím také odsouhlasil, kontroverzní restrukturalizaci elitních policejních útvarů.

Reforma, proti níž vznáší výhrady i špičky tuzemské prokuratury, počítá s tím, že prvního srpna začne policie budovat centrálu boje s organizovaným zločinem, jež pojme i protimafiánský útvar Roberta Šlachty ÚOOZ a protikorupční policii.

Hnutí ANO varovalo, že kvůli Chovancovu podpisu vypoví koaliční smlouvu, možnost přímého odchodu z koalice (vypovězení smlouvy jej totiž automaticky neznamená) ale zpochybňovalo ještě před podpisem na vnitru. A přestože po Chovancově tahu svolalo své předsednictvo, zůstalo nakonec jen u konstatování, že ČSSD smlouvu porušila.

„Naši voliči nám říkají, abychom neodcházeli. kdybychom odešli, někdo by si přisvojil naše výsledky a ČSSD by ovládla všechno v této zemi. Teď ovládli policii,“ tvrdí Babiš. V koalici se podle něj rozhodli zůstat i proto, že měl Miroslav Kalousek vyslovit případnou podporu menšinové vládě KDU-ČSL a ČSSD. „Musíme pokračovat v dohadovacím řízení a říct si, jestli bude koaliční smlouva pokračovat,“ dodal vicepremiér.

„Reálné by (vypovězení smlouvy) bylo jen v případě, že by se ukázalo, že naši koaliční partneři nemají zájem na zásadnější restart koaličního vládnutí. Pokud by takový zájem nebyl, další spolupráce by neměla smysl,“ doplnil člen předsednictva hnutí ANO Richard Brabec.

Babiš: Premiérovi nevěřím, Sarajevo ale nechceme

Je zde velký nesoulad mezi vypjatou rétorikou hnutí ANO a tím, jak se nakonec reálně zachovalo. Vláda se nerozpadá a až se vrátí premiér Sobotka z návštěvy Číny, bude se jednat o modifikaci koaliční smlouvy. Je před námi o něco klidnější období.
Alexandr Mitrofanov
komentátor Práva

Sociální demokracie vnímá nečekanou zdrženlivost babišovců jinak, zachovali se prý racionálně. „Jsem přesvědčen, že hnutí ANO došlo k názoru, že s vydíráním tohoto typu se daleko nedostanou,“ uvedl pro Českou televizi předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček; Babiš ovšem nevylučuje, že k vypovězení spolupráce ještě může dojít, nyní čeká na návrat předsedy vlády Bohuslava Sobotky, který je na státní návštěvě Číny.

„Chovám se korektně, pan premiér odletěl do Číny, kdybychom vypověděli teď, mohli by to vnímat jako sarajevský atentát,“ prohlásil s odkazem na dvacet let starý rozštěp ve vládě, ke kterému došlo za nepřítomnosti tehdejšího premiéra Václava Klause, jenž byl právě na návštěvě bosenské metropole. „Můžeme to udělat ve středu, až se pan premiér vrátí.“

Přestože Babiš deklaruje své korektní chování vůči premiérovi, zároveň uvádí, že nemá důvod mu důvěřovat a stejně tak trvá jeho nedůvěra v ministra vnitra Chovance i policejního prezidenta Tomáše Tuhého, jenž celou restrukturalizaci zastřešuje: „Nemá naši důvěru, je to tajtrlík pana Chovance, jeho loutka, která lže. Je to celé podvod, spáchal ho Chovanec, dělá z nás blbce. Zlikvidoval nezávislý protimafiánský útvar, který vadil tradičním politickým stranám.“ 

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka si obě strany nyní vzaly time-out. „Je to vyslyšení mé výzvy k rozvaze. Získáním času můžeme některé věci dohodnout,“ prohlásil. Koaliční lídři se sejdou po Sobotkově příletu ve středu ráno. Andreje Babiše čeká tentýž den i schůzka s prezidentem, který si ho na Pražský hrad pozval spolu s ministrem vnitra Milanem Chovancem.

Zeman nechá prověřit postup žalobců z Olomouce

Plán na vznik národní centrály boje proti organizovanému zločinu má i personální konsekvence. Řady ÚOOZ na protest proti změnám opustili dva policisté – jedním z nich je ředitel útvaru Robert Šlachta, druhým podle některých informací mluvčí Pavel Hanták. Záměr odejít deklaroval v rozhovoru pro Aktuálně i vedoucí jednoho z odborů Jaroslav Pelc.

 V pondělí se do kauzy významně zapojili i žalobci z olomouckého Vrchního státního zastupitelství, kteří vyslechli policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho. Žalobci prověřují, zda nejde o tři roky starý plán na Šlachtovo odstavení. 

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nyní podle deníku Právo nechá prověřit postup, který žalobce vedl k medializaci jejich plánu vyslechnout vedení policie. Na samotném podání vysvětlení nevidí nic neobvyklého. „Medializaci těchto úkonů trestního řízení ještě před jejich realizací ale považuje nejvyšší státní zástupce za nestandardní, a proto tento postup prověří a vyhodnotí, zda byl v pořádku,“ uvedl Zemanův mluvčí Petr Malý.

Opozice: Tyjátr, snaha ovlivňovat policii

V nevolebním roce jsme si zvykli, že je koalice klidná a že v ní nedochází k otřesům - i ve srovnání s předchozími dvěma koaličními vládami Petra Nečase a Mirka Topolánka. Možná to bylo mámení smyslů dané tím, že strany nebyly vystaveny výzvě krajských voleb.
Stanislav Balík
politolog z Masarykovy univerzity

Pravicová i levicová opozice označuje spor za snahu ovlivňovat policii a dosavadní výsledek za pitoreskní divadlo; podle TOP 09 šlo o spor, který nemá kladné hrdiny, podle místopředsedy komunistů Jiřího Dolejše se jen ukázalo, že manželství nejsilnějších vládních stran je vynucené.

  • Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek: „Nevěřil jsem tomu, že ANO odejde z vlády, protože vládní politika významným způsobem pomáhá Agrofertu ke zvyšování jeho zisků.“
  • Předseda ODS Petr Fiala: „Policie nemůže sloužit jedné politické straně či osobě. Pokusy Andreje Babiše o politizaci policie a snaha o její ovládnutí jsou nebezpečné a nepřijatelné.“
  • Předseda KSČM Vojtěch Filip: „Z včerejšího (středečního) tyjátru je mi smutno. Politické následky ponese jen ministr vnitra.“
  • Předseda STAN Petr Gazdík: „Takřka jasný brexit, uprchlická krize a terorismus. Řešit si k tomu vlastní nesmyslné půtky je hloupé, vláda by se nad tím měla zamyslet.“

Podle exprezidenta Václava Klause o reformu však v probíhajícím sporu nešlo. „Tématem je ostrý politický souboj mezi zastánci takzvané velké protikorupční revoluce, která změnila naši zemi před třemi lety, s těmi, kteří se pořád dožadují toho, abychom žili ve světě polistopadového politického demokratického parlamentního režimu,“ řekl s tím, že dosud došlo jen k „etapovému“ vítězství.

Politologové: Hnutí ANO z konfliktu nevyšlo nejlépe

Politologové se shodují, že ustoupením hnutí ANO od záměru skončit v koalici se možnost pádu trojkoaliční vlády výrazně oddálila. Zároveň o Babišově hnutí mluví jako o straně, která ze sporu momentálně vychází oslabená – právě proto, že její silná prohlášení nakonec neodpovídají politické realitě.

  • politolog z Karlovy univerzity Kamil Švec: „Hnutí ANO z toho nevyšlo úplně dobře, neboť po siláckých prohlášeních o vystupování z koalice případně o vzdávání se ministerského mandátu se nic takového nestalo. Z toho krátkodobého pohledu tedy vítězí ministr Chovanec. Na druhou stranu z dlouhodobého hlediska to může být právě on, pokud by se ukázalo, že celá reforma a odstranění plukovníka Šlachty má ještě nějaké další pozadí, a mohlo by se stát, že reforma policie bude z dlouhodobého pohledu mnohem větší problém pro sociální demokracii.“
  • Politolog z Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček: „Je to první silná vládní krize za dva a půl roku. Dramaticky klesla šance, že tato vládní koalice skončí. Rozhodnutí ANO ustoupit a přestat hrotit rétoriku tím, že vypoví koaliční smlouvu, znamená, že se snížilo riziko, že tato vláda se zmenší v menšinovou. Andrej Babiš dospěl k závěru, že je pro něj důležitější udržet si podíl na vládní moci.“
  • Politolog z Masarykovy univerzity Stanislav Balík: „Andrej Babiš v posledních dnech zažil první reálnou politickou porážku ve své vládní roli. Když si doteď dupl, partneři mu vždy nějakým způsobem ustoupili – a tentokrát neustoupili. Sociální demokracie ukázala, že si může prosadit svou představu a svou agendu. Reorganizace ale nebyla vysvětlená a ČSSD za to ještě zaplatí nemalou voličskou cenu.“