Lidé mají poslední možnost požádat o voličský průkaz pro eurovolby

Studio 6: Poslední den na vydání voličského průkazu (zdroj: ČT24)

Lidé mají ve středu poslední šanci vyžádat si od svého obecního úřadu voličský průkaz, pokud plánují vybírat v letošním hlasování české europoslance mimo domovskou obec. V případě, že budou chtít voličský průkaz získat, musí na radnici dojít osobně, lhůtu pro dodání písemné žádosti promeškali, neboť skončila minulý pátek. Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční tento pátek a sobotu.

„Kdo chce ještě na poslední chvíli zažádat o voličský průkaz, protože se v den voleb nebude nacházet na území svého domovského volebního okrsku, tak se musí dostavit osobně na obecní úřad a zažádat na místě,“ řekl ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Vzhledem k tomu, že už uplynula lhůta, odkdy mohou úřady průkazy vydávat, dostane jej už žadatel rovnou, upřesnil Jirovec. Připomněl, že tento průkaz volič odevzdá komisi ve volební místnosti.

Průkaz voliče potřebují i Češi dlouhodobě pobývající v zahraničí, kteří se k českým volbám do Evropského parlamentu přihlásili. Stejně jako tuzemští hlasující si mohou vybírat české europoslance pouze v Česku.

Voličský průkaz mohou tradičně využít ti, kteří zkraje druhého červnového víkendu budou pobývat na rekreačních pobytech na horách, v lázních nebo na svých chatách a chalupách. Mohli by ho využít i lidé plánující na dobu voleb pobyt v nemocnicích, sanatoriích a jiných obdobných zařízeních, pokud v nich nejsou umístěni dlouhodobě a z tohoto důvodu zapsáni do voličských seznamů tam.

Kandidující strany a hnutí mají také ve středu poslední možnost dodat ministerstvu vnitra písemné oznámení o stažení nebo odvolání kandidatury některého z adeptů na europoslanecký mandát. Ze zaregistrovaných kandidátů dosud podle volebního webu vypadla advokátka Anna Koller (za SEN 21).