Lidé kupovali v rámci sbírky potraviny pro potřebné, hodily se konzervy i těstoviny

Lidé nakupují v rámci sbírky potraviny pro potřebné, hodí se konzervy i těstoviny (zdroj: ČT24)

Ve víc než osmi stech obchodech po celém Česku mohli v sobotu lidé přispět do potravinové sbírky. Organizátoři doufají v podobný úspěch jako na podzim, kdy i přes pandemii tehdy sklady potravinových bank naplnilo rekordních 713 tun zboží. Zásoby jsou určené pro lidi v nouzi, od ohrožených dětí až po seniory.

Věra Čechová zažila domácí násilí, stala se obětí podvodu a přišla o peníze i bydlení. Skončila na ulici a přespávala v tramvajích. Po tom všem je šťastná za soukromí pokoje v azylovém domě. Ne vždy ale s důchodem vyjde. „Když mi dojdou peníze, tak tady třeba dávají špagety, těstoviny, rýži, nějakou konzervu, paštiku,“ popisuje.

Zásoby dostávají právě od potravinových bank. Ty teď hlásí skokový zájem ze strany potřebných. A doufají, že se v sobotu během jarního kola sbírky potravin podaří sklady naplnit zásobami.

Nakoupit vyloženě do sbírky přijeli například Jindrovi. Naplnili rovnou celý košík – od drogerie přes luštěniny až po konzervy. Nákup za více než dva tisíce korun předali hned za pokladnou dobrovolníkům. A nebyli sami, štědrých lidí se sešlo hodně.

Zájem je i o výrobky pro děti

Do sbírky se zapojily všechny velké řetězce a tři on-line obchody. Často přizpůsobily i nabídku. „V týden sbírky máme vždy v akci trvanlivé potraviny, ať už je to mouka, rýže, cukr,“ přiblížila například mluvčí řetězce Kaufland Renata Maierl. 

Kromě základních potravin je velká poptávka třeba i po zboží pro děti. „Spektrum lidí, kterým pomáhají potravinové banky, je hrozně široké. Máme v portfoliu přes tisíc organizací, které dodávají víc než 160 tisícům lidí. Potraviny, které se vyberou ve sbírce, jdou prioritně tam, kde jsou děti,“ přiblížila ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová.

Láchová připomněla, že loni na podzim se potravinové banky dostaly do situace, kdy jejich sklady zely prázdnotou. „V tuto chvíli ještě máme co poskytovat lidem, kteří to potřebují. Konzervy, těstoviny –⁠ to jsou komodity, kterých je trvalý nedostatek. Ale tím, jak se výrazně zvýšila potřeba potravinové pomoci, což podle našich statistických dat je zhruba plus šedesát procent v posledních dvanácti měsících, tak máme také spočítáno, že by nám ty potraviny došly někdy v průběhu léta,“ vysvětlila ředitelka.

Dodala, že pokud by se povedlo vybrat tři sta, čtyři sta tun potravin, byl by to veliký úspěch a bylo by to množství potravin, které by lidem pomohlo překonat dobu do další sbírky.

Sbírka potravin se koná dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Pořádá ji Česká federace potravinových bank ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti a partnery z neziskového sektoru.