Potravinové banky vyhlíží sobotní sbírku, v některých kvůli covidu nezbylo skoro nic

V sobotu proběhne v celém Česku další potravinová sbírka. Ta jarní kvůli pandemii koronaviru nebyla, a proto teď v potravinových bankách chybí asi pět set tun trvanlivých potravin. V některých bankách jsou nyní jenom poslední lahve s nápoji. Nedostatek potravin je problémem hlavně pro charitativní organizace nebo matky samoživitelky.

Například ostravská potravinová banka slouží jako překladiště, několik přepravek s jídlem či nápoji tak ještě mají. Podle redaktorky ČT Kristýny Prokešové však stačí, aby si pro jídlo přišlo několik lidí, a sklad bude opět na nule. 

„Chybí nám úplně všechno, protože kvůli koronavirové krizi lidé, kteří potřebují pomoc, jsou na tom čím dál tím hůře. Nám pomůže jakákoliv potravina,“ řekla předsedkyně Potravinové banky v Ostravě Helena Balabánová s tím, že jeden den sbírky by mohl výrazně pomoci. 

Podzimní kolo potravinové sbírky v Česku
Zdroj: sbirkapotravin.cz

„Sbírka potravin, která proběhne v sobotu v téměř všech obchodech, všech hypermarketech v republice, bude bezkontaktní. To znamená, že naši dobrovolníci například nebudou moci rozdávat letáčky v obchodech,“ uvedla Balabánová. Podle ní tak v jednom okamžiku budou moci být v prodejně jenom dva dobrovolníci. „Uvidíme, jak hodně se to promítne do toho výtěžku,“ dodala. 

Konzervy nebo luštěniny

Potravinové banky vyzývají dárce, aby nosili zejména trvanlivé potraviny, to znamená masové nebo zeleninové konzervy, luštěniny, těstoviny, rýži nebo mouku. Naopak například mléčné výrobky příliš vhodné nejsou, jelikož mají většinou kratší dobu spotřeby.  

Zkušenosti potravinových bank se sbírkami jsou velmi pozitivní. „Je neuvěřitelná solidarita, co se týče darování potravin. Mám velmi dobrou zkušenost a všem děkuju,“ uvedla šéfka ostravské potravinové banky.  

Čím lze přispívat do potravinových bank
Zdroj: sbirkapotravin.cz

Do potravinových sbírek přispívají zejména jednotlivci, podle Balabánové jsou však největším zdrojem hypermarkety, které pravidelně potraviny darují. Získané produkty poté banky rozdělují, většinou míří k neziskovým organizacím, které poskytují sociální služby potřebným. Například ostravská banka spolupracuje se zhruba třicítkou organizací, mezi nimi jsou třeba Charita, Armáda spásy, Slezská diakonie, ale i spousta menších. 

To, že trvanlivých potravin je momentálně nedostatek, pocítili také samotní organizátoři pomoci potřebným. „Je vidět, že obraty jsou asi menší. Supermarkety se méně zásobují, proto to trochu klesá. Zrovna konzervy opravdu moc nejsou,“ uvedl ředitel Armády spásy v Ostravě Tomáš Hruška.  

Potravinové banky v Česku mají většinou jenom minimum zaměstnanců. V době sbírek jim však pomáhají dobrovolníci právě z neziskových organizací, se kterými dlouhodobě spolupracují. Bývá jich i několik set. Momentálně je větší zájem například mezi vysokoškoláky, kteří kvůli koronaviru zůstávají doma.