Lékaři v Česku vloni provedli nejvíc umělých oplodnění v historii

Události ČT: Lékaři v Česku vloni provedli nejvíc umělých oplodnění v historii (zdroj: ČT24)

Vloni čeští lékaři provedli 39 tisíc umělých oplodnění, což je rekordní počet v české historii. Dál tak přibývá párů, které se obracejí na kliniky asistované reprodukce. Stojí za tím odkládání rodičovství na později. Vliv mají také cizinky, které do Česka jezdí za kvalitní, levnější a dostupnější péčí.

Lékaři se už od devadesátých let stále častěji setkávají s tím, že ženy mateřství odkládají nebo dlouho nemají partnera, který chce být otcem. Klientky center asistované reprodukce tak neustále stárnou.

„Věk se zvyšuje každým rokem. Ještě před patnácti lety jsme měli průměrný věk kolem třiceti let, teď se pohybuje kolem 36 let,“ uvedl lékař Prague Fertility Centre Jaroslav Hulvert.

„Přichází jich čím dál tím víc. A také ty ženy, které mají druhé partnerství. Ty mají kolem čtyřicítky,“ dodal vedoucí lékař IVF Clinic Olomouc Štěpán Machač.

  • 2018  886 párů
  • 2017  723 párů

Aktuálně má v Česku problémy s početím už 25 procent párů. „Číslo neustále narůstá, každoročně se to procento zvyšuje. Ne všechny páry skončí rovnou v cyklu umělého oplodnění. Někdy stačí drobný zákrok, hormonální změna, vyvolání ovulace u ženy, úprava životosprávy, životního stylu ženy,“ vyjmenoval předseda Sekce asistované reprodukce ČGPS a ředitel Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie ve Zlíně David Rumpík.

Jindy naopak musejí využít i vajíčka od dárkyně. I to je stále častější, jak ukazují data jedné z největších klinik. S jejich pomocí loni léčili skoro 900 párů – o 163 víc než v roce 2017.