Kvůli nákaze se zatím zrušilo jenom minimum táborů, říká místopředseda Asociace dětské rekreace

Dětské tábory nejsou nebezpečné, říká místopředseda Asociace dětské rekreace (zdroj: ČT24)

Koronavirus se v Česku momentálně nejvíce šíří mezi mladými lidmi. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po jednání krizového štábu hovořil v této souvislosti například i o dětských táborech. Podle místopředsedy Asociace dětské rekreace Jiřího Špačka se však kvůli nákaze zatím zrušilo jenom minimum táborů. Žádné masové rušení těchto pobytů se v tuto chvíli podle něj neočekává.

„Když to porovnáme s počtem letních táborů, které nám v tuto chvíli jedou, na kterých je čtvrt milionu dětí, tak incidence je zatím v těch letních táborech velmi malá,“ řekl Špaček s tím, že dětské tábory jsou jedním z míst, kde se stále intenzivně testuje. „Testuje se jak před letními tábory, tak se na táborech ještě přetestovává,“ dodal. 

Podle místopředsedy asociace je logické, že když se na táborech ve velkém testuje, tak se nějaké případy nákazy objeví. „Těch táborů, které byly koronavirem zasaženy, je opravdu minimum, a je to samozřejmě i díky tomu, že děti jezdí na tábory otestované,“ připomněl. 

Testuje se hlavně PCR metodou

„My jsme jako asociace, a myslím, že podobnou cestou šlo i ministerstvo zdravotnictví, doporučili rodičům, aby co nejvíce využívali PCR testování, aby vedoucí na táborech mohli mít trošku klid na práci a nemuseli se zbytečně stresovat s nějakým přetestováváním,“ uvedl Špaček. Tábory podle něj právě i na základě těchto doporučení využívají hlavně přesnější PCR testy. 

Z letních táborů jsme učinili jedno z těch nejbezpečnějších míst v republice a zamezili jakémukoliv šíření (koronaviru) na táborech.
Jiří Špaček
místopředseda Asociace dětské rekreace

Kvůli covidu-19 se podle Špačka nijak výrazně nemusel upravovat ani program na dětských táborech. „Já si myslím, že všichni vedoucí zodpovědně dokázali ten program přispůsobit tak, aby si děti jakékoliv změny nevšimly, a aby byl program atraktivní,“ uvedl s tím, že programové úpravy byly jen velmi drobné.  

Zájem o tábory neovlivnila ani delta

Asociace dětské rekreace už před časem uvedla, že koronavirus zájem o tábory mezi rodiči neovlivnil. Někdy byl možná i o něco vyšší než v předchozích letech. Neovlivnila to ani varianta delta, která je mnohem nakažlivější než ty, které se doposud v Česku objevovaly.

„Je to logické. Dětem jsme vzali školu, vzali jsme jim veškeré volnočasové aktivity, kroužky i kamarády. Letní tábor je pro ně teď úplně to světlo, které viděly na konci tunelu,“ doplnil. 

Špaček vyjádření politiků o nezodpovědné mládeži odmítá

Špaček také upozornil na podle něj „nešťastná vyjádření“ politiků, kteří o epidemické situaci řekli, že je tak špatná, že se musely zavřít i dětské tábory, nebo že se covid šíří mezi mladými lidmi. „Mnohými politiky je nám předkládán takový zjednodušený obraz typického mladého čkověka, který 'vymetá' pražské bary a taneční kluby a šíří covid. Tohle je strašně zjednodušující a řekl bych, že i nesprávný pohled,“ uvedl. 

„Vidím spoustu mimořádně zodpovědných mladých lidí, kteří se v tuto chvíli angažují právě v práci s dětmi, nechají si k tomu každý týden šťourat v nose na PCR testech. Velmi zodpovědně věnují svůj volný čas dětem, táborům i jakýmkoliv volnočasovým aktivitám,“ zastal se mladší generace Špaček.