Krejčířovu vilu pošlou exekutoři do dražby. Vyvolávací cena je jednadvacet milionů

Události: Krejčířova vila jde do dražby (zdroj: ČT24)

Vila v Černošicích u Prahy patřící uprchlému Radovanu Krejčířovi míří znovu do dražby. Exekutoři určili vyvolávací cenu na jednadvacet milionů korun. Pořizovací cena luxusního objektu se přitom původně pohybovala kolem půl miliardy. Dům v roce 2019 poničil požár, poškodili jej také zloději.

Krejčířova žena chtěla na začátku letošního roku přepsat dům na stát. To soud zamítl. „Jedná se o majetek, který není možné převést na jiného vlastníka, když je dotčen exekučním příkazem,“ vysvětluje mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaela Tesařová.

Dům proslavil zejména Krejčířův útek při zásahu policie. Ještě den poté byla vila obsazena jeho bodyguardy. Dnes je prázdná. Přední dveře, které ústí do vstupního tunelu, jsou vylomené. Tunelem se dovnitř dostávají zloději, kteří objekt několik let rabují.

Vylámané jsou bezpečnostní kamery, na zahradě leží zbytky počítačů, kabely od elektroinstalace jsou uřezané. Vilu v roce 2019 navíc výrazně poničil požár. 

Prohlídka Krejčířovy vily v roce 2017: Vyschlé bazény, rozbitá okna i potrhané plakáty (zdroj: ČT24)

Na vydání Krejčíře se nespěchá

Krejčíř si odpykává pětatřicetiletý trest mimo jiné za pokus o vraždu v Jihoafrické republice. O svou vilu v africkém státě už přišel. Tamní daňový úřad ji nechal vydražit. Předtím si ji mohli prohlédnout novináři.

V Česku byl Krejčíř pravomocně odsouzen k souhrnnému trestu patnácti let vězení. Usvědčen byl z plánování vraždy celníka, pokusu o tunelování státního podniku Čepro, padělání peněz, padělání směnek a za řadu dalších trestných činů.

Žádost o jeho vydání do Česka je stále platná. Proces mohou urychlit pouze jednání mezi oběma státy. V posledních letech se ale žádná neuskutečnila. „Já bych návrat pana Krejčíře do České republiky pokládal za velké bezpečnostní riziko,“ prohlásil letos v lednu ministr vnitra v demisi Jan Hamáček (ČSSD).