Koalice se shodla na programovém prohlášení. Zveřejníme ho do konce týdne, slíbil Jurečka

Pětikoalice dokončila vládní program, oznámil vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministři by ho měli schvalovat ve čtvrtek. Do konce týdne jej kabinet zveřejní, jeho členové se k němu ale zatím nevyjadřují. V polovině příštího týdne s ním plánují předstoupit před poslance a požádat je o důvěru.

„Text programového prohlášení představíme do konce týdne. Ve čtvrtek ho ještě bude schvalovat vláda. Všechny věci jsou vypořádány, proběhnou ještě jazykové korektury,“ řekl Jurečka po večerním jednání koaličních špiček. Programové prohlášení označil za realistické. „Jasně také říkáme, že časy, které nás čekají, nebudou růžové.“

On ani nikdo jiný z vlády však nechtěl podrobně mluvit o tom, co v programu je. „Dohodli jsme se, že to bude představeno poté, co to projedná, schválí vláda,“ uvedl. Neočekává, že by byl text zveřejněn již po čtvrtečním jednání.

Podle dřívějších zjištění České televize by ve vládním programu měla být vyjmenována dostavba některých dálnic a vysokorychlostních tratí, zavedení minimálního důchodu nebo úprava stavebního zákona.

Prohlášení vychází z podepsané koaliční smlouvy, která již priority v jednotlivých oblastech jmenovala. O podobě programového dokumentu pro toto volební období politici pětikoalice jednali v úterý se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Odborům v koaliční dohodě chyběla vize pro Česko a jeho směřování, zaměstnavatelé postrádali téma průmyslu a konkurenceschopnosti Česka.

„Nebyl nějaký bod, kde bychom se fakticky zadrhli. Spíš to byla otázka, že u některých kapitol bylo více připomínek nevládních organizací. Formulace se cizelovaly déle, aby to bylo v souladu s koaliční smlouvou,“ popsal Jurečka.