Kárný senát odvolal kvůli průtahům soudkyni Hoškovou

Brno – Kárný senát Nejvyššího správního soudu odvolal kvůli velkému množství průtahů soudkyni Jarmilu Hoškovou, která působila u Obvodního soudu pro Prahu 5. Soudkyně prý měla protahovat přibližně tři stovky kauz, v padesáti případech byl průtah delší než rok. Odvolání z funkce je nejpřísnější trest, jaký může kárný senát uložit.

V několika desítkách kauz kárný senát Hoškovou zprostil kárné žaloby, u většiny spisů však uznal, že se skutečně dopustila průtahů. Soudkyně prý porušila své povinnosti a ohrozila důvěru v soudcovský stav. K práci měla stejné podmínky jako kolegové a nebyla zatížená více než ostatní. „Nezjistili jsme, že by se její situace vymykala situaci ostatních soudců z civilního úseku obvodního soudu,“ uvedl předseda senátu Radovan Havelec v odůvodnění verdiktu. Mluvčí pražského soudu Michal Holub řekl, že kárnou žalobu podal sám předseda soudu. „Měli jsme za to, že tam průtahy jsou.“ 

„Toto je ocenění dvacetileté dřiny u soudu, která mě málem připravila o život,“ reagovala na verdikt Hošková. Jiní soudci se podle ní provinili hůře než ona, a přesto je kárný senát taláru nezbavil. „Kárný senát dobře viděl, že v normálních podmínkách jsem schopná normálně pracovat, a pokud by byly problémy, tak se na ně jistě přijde dříve než za 20 let,“ uvedla odvolaná soudkyně.  

„V každém případě je to opravdu hodně, já sám teď žádný jiný příklad z nedávné doby neznám,“ komentoval počet průtahů ve Studiu ČT24 1. viceprezident Soudcovské unie Tomáš Novosad. „Pokud by se mohlo něco zlepšit, tak průběžná kontrola, která by dlouhým letitým průtahům měla zabránit – kárné žaloby by v takovém případě byly podávány dříve, to si myslím, že je cesta správným směrem.“

Tomáš Novosad: Zlepšit by se mohla průběžná kontrola (zdroj: ČT24)

Hošková si stěžovala na špatnou práci soudní kanceláře, která pro ni zajišťovala administrativu. Nic podobného se ale v kárném řízení neprokázalo. „Zásadní vliv má asi dlouhodobě špatná organizace práce senátu, paní doktorka zcela evidentně nepracuje se spisy průběžně, nevěnuje jim dostatečnou pozornost,“ řekl Havelec.  

Odvolaná soudkyně poukazovala také na údajné potíže s nadřízenými. Nerovné zacházení ale kárný senát nezjistil. Na druhou stranu, podle Havelce se nadřízení ani nesnažili Hoškové pomoci se zvládnutím komplikované situace.  

Soudkyni k záchraně taláru nepomohlo ani to, že se v posledních měsících její výkonnost výrazně zlepšila. Podle kárného senátu není šance na dlouhodobou nápravu. Přitěžující okolností bylo také to, že Hošková už jednou kárnému řízení kvůli stovkám průtahů čelila. Tehdy jí senát pouze snížil plat.

Odvolání z funkce je nepřísnějším postihem, který může kárný senát uložit. Jedinou možností obrany je ústavní stížnost, která ale nemá odkladný účinek.  

Naposledy kárný senát letos v únoru zbavil funkce soudce Romana Čonku z Obvodního soudu Prahy 6. Údajně manipuloval se spisy a účelově protahoval trestní řízení. Letos v březnu pak kárný senát kvůli průtahům odvolal také žalobce z Okresního státního zastupitelství Plzeň-jih Olivera Pece.