Josefa Mašína připomíná deska v Roudnici, narodil se před 120 lety

Události v regionech: Josefa Mašína připomíná pamětní deska v Roudnici (zdroj: ČT24)

Na nenápadném domě na Husově náměstí v Roudnici nad Labem připomíná pamětní deska jeho asi nejslavnějšího obyvatele. Za studií zde bydlel Josef Mašín, pozdější legionář a důstojník československé armády. Proslul jako člen protinacistické odbojové skupiny Tří králů. Nacisté ho však nakonec chytili a po krutých výsleších zastřelili.

„Ať žije Československá republika!“ zněla podle tradice poslední slova Josefa Mašína, když stanul na kobyliské střelnici. Věrnost Československu prokázal již před jeho vznikem. Po maturitě v roce 1915 odjel na ruskou frontu a přihlásil se do československých legií.

Po návratu domů pokračoval ve vojenské kariéře až do března 1939. S kapitulací a okupací se tehdejší podplukovník Mašín nesmířil, chtěl se Němcům postavit, a tak se zapojil do ilegální organizace Obrana národa. Nakonec se stal členem patrně nejznámější domácí odbojové skupiny.

„Společně se štábním kapitánem Václavem Morávkem a podplukovníkem dělostřelectva Josefem Balabánem vytvořili odbojovou skupinu, které se dostalo přezdívky Tři králové. Opravdu se stali velkými třemi králi domácího odboje,“ přiblížil vojenský historik Eduard Stehlík.

Náš otec byl pro nás celý život zářným příkladem člověka pevného charakteru. To bylo vodítkem všech našich kroků v životě.
Zdena Mašínová
dcera Josefa Mašína
Josef Mašín
Zdroj: ČTK

Gestapo skupinu nakonec rozkrylo a Mašína po dramatickém boji chytilo. Utrpěl sice těžká zranění, ale přežil. Okupanti ho však léčili jen proto, aby ho mohli podrobit výslechům, mučení a nakonec zastřelit. Při výsleších neprozradil nic. „Jsem československý důstojník a nemůžete na mně žádat, abych cokoliv prozradil. Jsem vázán přísahou,“ řekl pouze.

Jak upozornil Eduard Stehlík, napsal Josef Mašín během výslechů ve vězení moták svým dětem. „Píše, že to nejdůležitější, co člověk může udělat, je láska k vlasti,“ zdůraznil historik.

Léta studií v Roudnici připomíná deska

I když žil Josef Mašín v době poznamenané dvěma světovými válkami, mohl vzpomínat i na klidnější časy. Než odjel do Ruska, strávil tři roky v Roudnici nad Labem studiem na hospodářské střední škole. Právě na to upomíná nová pamětní deska. Na její odhalení přijela i nejmladší ze tří dětí hrdiny odboje Zdena Mašínová. „On studoval v tomto městě a já znám mnoho příhod z té doby pouze z vyprávění. Je pro mě velice vzácný okamžik, že jsem se ještě mohla zúčastnit této události,“ podotkla.

Svůj vzkaz poslal i druhorozený syn Josefa Mašína, který spolu se svým bratrem proslul bojem proti komunistickému režimu, který vyvrcholil útěkem na Západ. V dopise napsal, že se nevzdává naděje na lepší budoucnost České republiky. „Cením si snahy a úsilí všech, kteří se zasadili o umístění této desky. Bez znalosti historie se tato bude opakovat,“ přečetla vzkaz Josefa Mašína mladšího jeho dcera Sandra.

Pamětní desku Josefa Mašína odhalila Zdena Mašínová. Po jejím boku stojí Sandra Mašínová, která přivezla pozdrav svého otce, Josefa Mašína mladšího.
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

Politici: Je třeba připomínat si hrdiny

Odhalení desky načasovali Roudničtí na den 120. výročí Mašínova narození. Kromě potomků bojovníka proti okupantům a zástupců radnice se odhalení zúčastnili i vicepremiér Pavel Bělobrádek a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Ten v projevu označil Mašínův osud nejen za ukázku obrovského hrdinství, ale i obrovského selhání elit.

„Potřebujeme takové příklady, jako byl generál Mašín,“ podotkl předseda sněmovny. Podle Pavla Bělobrádka je třeba hrdiny připomínat. „Nebudeme-li vzpomínat na své hrdiny, pak je možné, že jejich seznamy budou přibývat,“ poznamenal.

Vznik pamětní desky inicioval roudnický spolek Nezapomínejme! Sbírku na pamětní desku vyhlásil loni při připomínce sta let od Mašínovy maturity. Autorkou jednoduché desky je sochařka Paulina Skavová a vyrobila ji slévárna HVH v Horní Kalné, která vytvořila i pomník Milady Horákové, odhalený loni u budovy Parlamentu ČR, nebo bustu Václava Havla umístěnou v americkém Kongresu.