I na konci prázdnin padají teplotní rekordy, s příchodem školního roku se ochladí

Počasí o víkendu a začátkem školního roku (zdroj: ČT24)

Na šesti místech v Česku teplota ve čtvrtek překonala, nebo vyrovnala dosavadní rekord. A také poslední srpnový víkend počasí vybídne k důstojnému rozloučení s prázdninami – teploty vystoupají během víkendových slunečných dní nad tropickou třicítku. Začátkem nového týdne se však začne ochlazovat a teploty v jeho průběhu spadnou o deset stupňů.

Nejtepleji bylo ve čtvrtek v Bojkovicích na Uherskohradišťsku, kde meteorologové naměřili 33,5 stupně Celsia. Přes třiatřicet stupňů teplota vystoupala také v Doksanech, Strážnici a Rychnově nad Kněžnou. 

Rekordy naměřili meteorologové na šesti stanicích, které zaznamenávají teploty déle než třicet let. Podle pracovnice ČHMÚ šlo o Tuhaň ve Středočeském kraji, kde teplota vystoupala na 32,2 stupně Celsia, dále o Průhonice a Křešice v Děčíně s 31,7 stupně, Rožnov pod Radhoštěm s 31,6 stupně, Děčínský Sněžník s 30,2 stupně a Karlovu Studánku s 27,2 stupně Celsia. 

V místech, kde se ve čtvrtek vyskytly bouřky, se podle ČHMÚ ochladilo až o deset stupňů. Nejvydatnější déšť zkropil Krušné hory, Českomoravskou vrchovinu a střední Moravu. V Polné u Jihlavy,  nedalekém Dobroníně  a také Humpolci voda zaplavila sklepy, odčerpat ji museli hasiči. Také v okolí Litomyšle na Svitavsku silný déšť v noci na pátek vytopil několik domů. 

Víkendové tropy vystřídá chladný začátek školního roku

Podle předpovědi meteorologů prázdniny v Česku skončí tropickými teplotami. „Čekají nás poslední dva velmi teplé dny. Sobotní nejvyšší odpolední teploty by měly být v rozmezí osmadvaceti až dvaatřiceti stupňů. Přes tropickou třicítku se teploty dostanou v Polabí a také na jižní Moravě,“ uvedl meteorolog České televize Jan Šrámek.

Výstraha před vysokými teplotami platí od sobotního poledne do nedělního večera pro Prahu a části Středočeského, Ústeckého, Libereckého, Jihomoravského a Zlínského kraje. Pro Moravskoslezský kraj a další části Středočeského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje je výstraha v platnosti od nedělního poledne. Meteorologové doporučují omezit odpoledne zátěž a nenechávat děti a zvířata na přímém slunci, zvlášť v zaparkovaných autech.

Ještě i v neděli bude v Česku velmi teplo, postupně však bude mraků přibývat a v neděli večer přijde studená fronta. Už odpoledne se začnou od západu Čech objevovat přeháňky a bouřky. Těch bude dál přibývat během večera. Teploty však v neděli stihnou vystoupat na 29 až 33 stupňů Celsia, na tuto hodnotu by měly vystoupat teploty na jihovýchodě Moravy, kde místy bude možná až 34 stupňů.

Ochlazení se začátkem školního roku bude citelné; teploty vystoupí v Čechách maximálně na 21 stupňů, na Moravě až na 27 stupňů. V pondělí by v Čechách mělo být zataženo s deštěm, který se během pondělního dne rozšíří i na Moravu a do Slezska, kde se objeví i bouřky. V průběhu týdne spadnou teploty přes den na hodnoty kolem dvaceti stupňů, v noci i pod deset stupňů Celsia.

Výhled počasí na úvod školního roku
Zdroj: ČT24