Hradní dekáda Miloše Zemana skončila stažením prezidentské standarty

Stahování prezidentské standarty (zdroj: ČT24)

Prezidentu republiky Miloši Zemanovi o půlnoci na čtvrtek skončil jeho mandát na Pražském hradě. V tuto hodinu symbolicky uzavřelo Zemanovo funkční období stažení prezidentské standarty. Zároveň se na znamení neobsazení Pražského hradu uzavřela Brána gigantů. Znovu  se otevře ve čtvrtek dopoledne, kdy na Hrad přijede složit prezidentský slib Petr Pavel.

Inaugurace Pavla se uskuteční ve čtvrtek odpoledne, do té doby případné prezidentské pravomoci převezmou premiér a předsedové sněmovny a Senátu.

Generální zkouška inaugurace se ve středu odpoledne nacvičovala na Pražském hradě. Vojáci s historickými prapory například zkoušeli nástup k trase od sochy Tomáše Garrigua Masaryka k Vladislavskému sálu. Nastávající kancléřka Jana Vohralíková byla s nácvikem spokojena.

Zeman ve funkci strávil deset let, stal se prvním prezidentem České republiky zvoleným v přímé volbě. Po pětiletém prvním funkčním období se mu podařilo mandát obhájit. Závěr jeho prezidentství ovlivnilo zhoršující se zdraví. 

Zeman už ve středu neměl naplánovaný žádný oficiální program a čas do inaugurace svého  nástupce tráví v novém domě v Lánech. Složení slibu se zúčastní i se svou ženou Ivanou. S  Pavlem a jeho manželkou ještě předtím poobědvají.