Hrad se připravuje na nástup nového prezidenta. V nevlídném počasí zkoušel on i vojáci

UDÁLOSTI: Na Hradě se ladily poslední detaily inaugurace (zdroj: ČT24)

Poslední den prezidentství Miloše Zemana byl na Pražském hradě především v duchu příprav na den následující, kdy se po něm úřadu ujme Petr Pavel. Uskutečnila se generální zkouška na inauguraci a celý Hrad se připravoval na nadcházející ceremoniál s účastí řady pozvaných hostů ve Vladislavském sále, ale i širší veřejnosti na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí.

Generální zkouška na inauguraci začala poněkud naruby. Petr Pavel nejprve zamířil do Arcibiskupského paláce za arcibiskupem pražským Janem Graubnerem, který ve čtvrtek povede modlitbu v katedrále, která inaugurační den uzavře.

Mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz podotkl, že se schůzka netýkala programu inaugurace. „Byla to taková sousedská káva. Čtvrteční program již nebylo třeba domlouvat, ten je připraven do všech podrobností,“ řekl. Graubner po setkání charakterizoval nastupujícího prezidenta jako otevřeného člověka. „Z jeho slov šlo pochopit, že určité hodnoty uznává, protože ví, že bez pevného základu nemůžeme stavět velkou budoucnost,“ poznamenal.

Další části nadcházející slavnosti se již zkoušely popořadě. Vojáci s historickými prapory nacvičovali nástup k trase od sochy Tomáše Garrigua Masaryka k Vladislavskému sálu. Ten zůstal ve středu ještě převážně prázdný. Přes osm stovek hostů v něm usedne až ve čtvrtek. Na Hradě ve středu byla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), která bude ceremoniál – který je oficiálně společnou schůzí obou parlamentních komor – řídit. 

„Vše bylo nachystáno, bylo to dobré a všichni věděli, co mají dělat,“ shrnula průběh generální zkoušky budoucí šéfka prezidentské kanceláře Jana Vohralíková.

Součástí inaugurace tradičně je, že na závěr kromě státní hymny znějí i dělové salvy, zatímco stoupá prezidentská vlajka. Jen nedlouhou tradici naopak má inaugurační projev, který přímo ve Vladislavském sále pronášeli až poslední dva prezidenti, Pavel je ale napodobí. Jak poznamenal den před ceremoniálem, právě ten ho zaměstnává nejvíce. „Protokolárně máme všechno připraveno,“ ujistil.

Počítá i s tím, že se pozdraví s veřejností, nikoli však jako někteří bývalí prezidenti z balkonu po inauguraci, nýbrž ještě před ní před Hradem. „S ochrankami jsme se to snažili vyladit tak, aby pan prezident měl k lidem co možná nejblíž, určitě je pozdraví,“ avizovala Vohralíková.

Hodně práce má i hradní kuchyně. Po inauguraci bude ve Španělském sále číše vína. Raut bude připraven až pro tři tisíce lidí.

Kromě Vladislavského sálu a hradních nádvoří vrcholily ve středu přípravy na inauguraci i v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha, kde arcibiskupskou modlitbu doprovodí Česká filharmonie.

Zatímco do Vladislavského a Španělského sálu budou moci jen zvaní hosté, do katedrály by se mohli dostat i další zájemci, ale jen do naplnění kapacity. Ostatní, kdo na Hrad přijdou, budou moci dění v obou prostorách sledovat na velkoplošných obrazovkách umístěných na III. nádvoří a také na Hradčanském náměstí. Turisté naopak musí zatím prohlídku katedrály oželet, od pondělí je jim uzavřen i Starý královský palác.