TÉMA

Nádvoří

Petr Pavel se ujal funkce prezidenta. Slavnostní den uzavřela modlitba a koncert v katedrále

Petr Pavel je prezidentem republiky. Odpoledne při ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib předepsaný ústavou do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), čímž se ujal úřadu. V sále se sešlo osm stovek pozvaných hostů, po ceremoniálu přišel nový prezident pozdravit i další lidi shromážděné na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Slavnostní program skončil v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha ekumenickou modlitbou, požehnáním novému prezidentovi a koncertem České filharmonie a Pražského filharmonického sboru.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:03|

Hrad se připravuje na nástup nového prezidenta. V nevlídném počasí zkoušel on i vojáci

Poslední den prezidentství Miloše Zemana byl na Pražském hradě především v duchu příprav na den následující, kdy se po něm úřadu ujme Petr Pavel. Uskutečnila se generální zkouška na inauguraci a celý Hrad se připravoval na nadcházející ceremoniál s účastí řady pozvaných hostů ve Vladislavském sále, ale i širší veřejnosti na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí.
8. 3. 2023|

Pavel příští pondělí zamíří na dvoudenní návštěvu Slovenska

Zvolený český prezident Petr Pavel přijede příští pondělí na dvoudenní návštěvu Slovenska, kam zavítá jen několik dní po své inauguraci. Termín návštěvy oznámila slovenská prezidentská kancelář. Pavel se úřadu ujme ve čtvrtek a již dříve řekl, že na první zahraniční cestu ve funkci hlavy státu pojede právě na Slovensko.
6. 3. 2023Aktualizováno6. 3. 2023, 16:11|

Prázdniny v Telči slaví 40 let. Koncerty rozezní nádvoří zámku i mola rybníka

Festival Prázdniny v Telči je součástí letního kulturního programu Telče od roku 1982. Svoji bohatou historii letos připomíná návštěvníkům i prostřednictvím výstavy fotografií. Hlavním dějištěm festivalu je tradičně zámecké nádvoří. Koncertuje se také na náměstí Zachariáše z Hradce, v Panském dvoře a poprvé také na dřevěných molech Štěpnického rybníka. Na dětská divadelní představení je možné zajít do zámeckého parku.
1. 8. 2022|

Plečnik proměnil tvář Pražského hradu. Honoráře Masarykovi vracel, říká architekt Lukeš

Slovinský architekt Josip (Jože) Plečnik se narodil 23. ledna 1872 v Lublani. Provinční město však mladému talentovanému umělci brzy přestalo stačit. Zkušenosti sbíral ve Vídni, poté se vrátil do Lublaně, kde se stal profesorem architektury. Na počátku dvacátých let 20. století ho prezident Tomáš Garrigue Masaryk jmenoval architektem Pražského hradu. V sídle českých králů a představitelů státu Plečnik významně přetvářel interiéry Nového královského paláce i hradní nádvoří a zahrady. Je podepsán také pod monumentálním kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. O Plečnikově působení v Praze jsme mluvili s historikem architektury Zdeňkem Lukešem.
23. 1. 2022|