Hnutí SEN 21 a Volt Česko jdou společně do evropských voleb, lídryní kandidátky je Koenigsmark

Hnutí SEN 21 bude ve volbách do Evropského parlamentu kandidovat se stranou Volt Česko, prosazovat chtějí silnou Evropskou unii se společnou zahraniční politikou a vlastní armádou. Do voleb je povede lektorka a bývalá marketingová ředitelka společnosti Mattel v Česku Lenka Helena Koenigsmark. Koalice ve středu představila prvních deset kandidátů a oficiálně zahájila kampaň.

Koenigsmark v roce 2022 za SEN 21 kandidovala do Senátu. Plánuje klást důraz mimo jiné na téma rovnosti. Dvojkou bude právník a místopředseda hnutí SEN 21 Lukáš Kostínek, ze třetího místa bude kandidovat předseda hnutí Volt Česko Adam Hanka. Na kandidátce je také bývalý senátor Václav Hampl (zvolen za KDU-ČSL).

„Koalice je jediná proevropská alternativa na české politické scéně,“ řekla Barbora Hrubá z komunikační sekce Volt Česko, která je také jednou z kandidátek do voleb. Prosazovat plánují přijetí eura a silnou EU se společnou zahraniční politikou a vlastní armádou. Problémy Česka chtějí řešit na evropské úrovni. V programu zdůrazňují také rozvoj regionů, rovnost pohlaví nebo podporu přechodu EU na bezemisní ekonomiku šetrnou k životnímu prostředí.

Cílit chtějí hlavně na mladé voliče

V kampani plánují cesty po regionech, ve městech budou pořádat hospodské kvízy. Cílit chtějí převážně na mladé voliče, kteří si uvědomují, že problémy, jako je klimatická krize, je třeba řešit společně napříč zeměmi, uvedla Hrubá.

SEN 21 založil v roce 2017 senátor Václav Láska. Hnutí se označuje za liberální, pokrokové a proevropské uskupení. Jeho senátorský klub tvoří šest lidí za SEN 21 a dva za Piráty. Zástupci hnutí kandidovali také v komunálních volbách v roce 2022.

Volt se považuje za celoevropskou stranu, německá pobočka má v Evropském parlamentu jednoho europoslance. V Česku Volt vznikl v červenci 2023. Cílem hnutí je postavit se výzvám 21. století, mezi které řadí klimatickou krizi, zrychlování rozvoje technologií nebo stárnutí populace. Projekt podle představitelů vzešel z myšlenky spolupráce, která není omezena hranicemi států.