Hejnová se odvolala ve sporu s Českou poštou. Atletka chce odškodnění za své zobrazení na známce

Dvojnásobná mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzana Hejnová podala odvolání proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1. Ten v červnu letošního roku nepřiznal její nárok na odškodnění za známku, kterou vydala Česká pošta k olympijským hrám v Riu de Janeiro v roce 2016. ČT to potvrdila mluvčí soudu Alena Novotná. Podle rozhodnutí fotografie atletky sice posloužila jako vzor pro známku, její rysy ale autor změnil. S tím Hejnová nesouhlasí a případem se teď bude zabývat Městský soud v Praze.

„Odvolání tady je,“ potvrdila informaci mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Alena Novotná. Nebylo ale ještě doručeno všem účastníkům, ve věci tak nechtěla sdělit více informací.

Běžkyně Hejnová po České poště žádá 900 tisíc korun za bezdůvodné obohacení. Dalších 150 tisíc korun chce za nemajetkovou újmu.

Její žalobu ale Obvodní soud pro Prahu 1 v létě zamítl. Podle soudce Petra Nováka nedošlo k zásahu do osobnostních práv Hejnové. Uvedl, že na známce zůstala pouze silueta atletky, tvář byla autorem známky změněná. Nejde tak rozpoznat, že jde právě o Hejnovou.

Poštovní známka k olympiádě v Riu
Zdroj: ČT24

Pošta: Na známce je fiktivní postava

Pošta jakýkoli nárok sportovkyně odmítá. „Na známce je fiktivní postava, která nemá žádný reálný podklad, je to takzvaný avatar,“ uvedl už dříve mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Advokát běžkyně u soudu předložil znalecký posudek, podle kterého je shoda společných znaků fotografie Hejnové a známky vysoká.

Česká pošta sporných známek k olympiádě v Riu vydala půl milionu. Jedna stojí dvaatřicet korun. Zuzana Hejnová uvedla, že pokud by u soudu uspěla, vysouzené peníze věnuje na atletickou přípravu dětí.