Had, ovce nebo kyčelní kloub. Špatně vytříděný odpad zdražuje recyklaci a ničí stroje

Města si stěžují na komplikace se špatně vytříděným odpadem. Řada lidí nevyužívá kontejnery k recyklaci podle pravidel, pracovníci třídicích linek v nich tak často nalézají mrtvá zvířata, ale také doklady, klíče nebo peněženky. Špatně vytříděný odpad pak odpadářům komplikuje práci nebo ničí stroje. České televizi to sdělily společnosti zajišťující vývoz kontejnerů.

„Už nám po pásu třídicí linky jeli kanec, kůzle, had, slepice, ryby,“ řekla České televizi mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová. Mrtvá zvěř se podle mluvčích odpadních společností objevuje především v kontejnerech na plasty. Někdy nacházejí jen části zvířat, například společnost AVE na svých třídicích linkách měla i kravskou hlavu nebo srnčí srst.

Vadí i další předměty, které mohou být daleko problematičtější pro provoz pásu. „Problémy způsobují tlakové lahve (hasičské přístroje, spreje a podobně) nebo obaly plné tekutin – mohou totiž poškodit technologii třídicích linek,“ vysvětlil mluvčí Pražských služeb Alexandr Komarnický. Práci však komplikuje každý nevhodný kus odpadu. „Samozřejmě ideální je, když je tříděný odpad co nejčistší, pak je jeho cesta k recyklaci jednodušší, rychlejší a levnější,“ uvedla mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová. „Nejčastěji se odpady, které do toho tříděného nepatří, objevují v plastech,“ sdělila České televizi mluvčí společnosti AVE Pavla Ivácková.

Nevhodně vhozený odpad může způsobit problémy i ve směsném odpadu. „Podle statistik je v průměrné české popelnici 70 % odpadu, který tam nepatří,“ uvedl mluvčí SAKO Brno Michal Kačírek. Problémy při spalování odpadu způsobují především plasty. „Krom toho, že se ochuzujeme o jejich možnou recyklaci, zejména plast svojí výhřevností není do kotlů vhodný,“ doplnil Kačírek. Při čištění kotlů tak nalézají velké množství spečeného plastu ve spalovací komoře.

Kromě plastů lidé do směsného odpadu hází i neobvyklé věci. „Občas najdeme během svozu odpadu opravdu zajímavé kousky – například halapartnu, přilbu pozemní složky wermachtu, samopal AK-47 (Kalašnikov, pozn. red.) či zachovalý kyčelní kloub,“ uvedl mluvčí SAKO Brno Kačírek.