TÉMA

Tříděný odpad

Nový způsob sběru odpadu „door-to-door“ je stále populárnější. Obce tak chtějí zvýšit vytříděnost

Další města zavádí nový způsob třídění odpadu, tzv. „door-to-door“ systém. Nově to zkouší například některé obce ve středních Čechách. Systém spočívá v tom, že domácnosti dostanou samostatné nádoby na plast, papír a bioodpad, které mají přímo u svého domu a které se pravidelně vyvážejí. Města si od toho slibují více vytříděného odpadu a tím pádem i méně toho směsného. Reagují tak i na zvyšování poplatků za skládkování.
16. 3. 2024|

Češi předloni vyprodukovali přes půl tuny odpadu na hlavu, stoupá ale podíl recyklací, ukazuje statistika

Češi vyprodukovali předloni téměř šest milionů tun komunálního odpadu. Tedy přes půl tuny na obyvatele, jak spočítalo ministerstvo životního prostředí. Jde o patnáct procent veškerého odpadu, oproti roku předtím ho bylo o něco méně. Nejčastěji – z 45 procent – končil odpad stále na skládkách, i když tento podíl postupně klesá. Jednačtyřicet procent se podařilo recyklovat, což je naopak nárůst. Vzhledem k množství připravovaných spaloven zřejmě do budoucna poroste význam využití komunálního odpadu k výrobě energie. Předloni se ho takto využilo dvanáct procent.
7. 3. 2024|

Had, ovce nebo kyčelní kloub. Špatně vytříděný odpad zdražuje recyklaci a ničí stroje

Města si stěžují na komplikace se špatně vytříděným odpadem. Řada lidí nevyužívá kontejnery k recyklaci podle pravidel, pracovníci třídicích linek v nich tak často nalézají mrtvá zvířata, ale také doklady, klíče nebo peněženky. Špatně vytříděný odpad pak odpadářům komplikuje práci nebo ničí stroje. České televizi to sdělily společnosti zajišťující vývoz kontejnerů.
1. 7. 2023|

Starostové obcí vyhledávaných turisty chtějí změnu zákona o odpadech. Stálí obyvatelé podle něj doplácejí na návštěvníky

Starostové horských obcí žádají změnu zákona o odpadech. Naposled byl novelizován jen před půl rokem, ale například krkonošské obce si na něj stěžují. Zohledňuje především počet trvalých obyvatel, podle starostů tak nakonec doplácejí stálí obyvatelé rekreačních oblastí na turisty. Ve sněmovně se objevily náznaky, že by se zákon skutečně mohl změnit tak, aby to horským obcím vyhovovalo lépe.
25. 5. 2022|

Chytré kontejnery v Praze budou hlásit zaplněnost. Město očekává úsporu

Až šest tisíc kontejnerů na tříděný odpad v Praze dostane senzory, které budou sledovat zaplněnost nádob v ulicích, a popelářské vozy pak podle toho upraví svoz. Město očekává, že díky tomu i u méně zaplněných míst ušetří. Přesto od začátku roku zřejmě podraží poplatek za komunální odpad, ten už letos vzrostl o třicet procent.
9. 11. 2021|