Nový způsob sběru odpadu „door-to-door“ je stále populárnější. Obce tak chtějí zvýšit vytříděnost

Další města zavádí nový způsob třídění odpadu, tzv. „door-to-door“ systém. Nově to zkouší například některé obce ve středních Čechách. Systém spočívá v tom, že domácnosti dostanou samostatné nádoby na plast, papír a bioodpad, které mají přímo u svého domu a které se pravidelně vyvážejí. Města si od toho slibují více vytříděného odpadu a tím pádem i méně toho směsného. Reagují tak i na zvyšování poplatků za skládkování.

Své tříděné nádoby na odpad v těchto dnech dostávají také obyvatelé Řevnic u Prahy. Projekt by se tam měl spustit 1. dubna. Starosta Tomáš Smrčka očekává, že lidé budou více třídit a že město také ušetří. „Kapacita sběrných hnízd v Řevnicích je nízká. Z tohoto důvodů musí svozová technika vyvážet častěji (čtyřikrát týdně) a po menších množstvích. Navíc malá kapacita sběrných hnízd je brzo zahlcená,“ říká Smrčka. Z ulic by postupem času měly kontejnery na tříděný odpad zmizet a fungovat by měl jen nový systém sběru. Ten zavádí také v Koněprusech, Karlíku nebo Pardubicích.

Podle starosty Řevnic Tomáše Smrčky se nový způsob třídění městu ekonomicky vyplatí. Směsný odpad ve městě je podle něj z velké části složen stále z odpadu, který by se mohl vytřídit a dále využít. Směsný odpad je mnohem dražší na svoz a uložení nebo likvidaci. S vyšší vytříděností se tak sníží jeho hmotnost a tedy i cena.

Lidé více recyklují

V jiných městech už systém funguje a například v Litni tak začali lidé třídit až o 60 procent více. Podle tamního starosty Tomáše Jurajdy za tím stojí i fakt, že nádoby na třídění mají lidé blízko, rovnou u svého domu.

To potvrzují i zkušenosti z Trutnova. „Výsledky jsou nad očekávání. Za rok se snížil objem směsného komunálního odpadu o 330 tun,“ řekla ČT tisková mluvčí Trutnova Michaela Dědková. Tam tento způsob třídění používají už od začátku roku 2023. „Chceme co nejvíce odpadu vytřídit, aby jej co nejméně skončilo na skládce. Nejen, že je to ekologické, ale vede nás k tomu i finanční hledisko, jelikož cena za odpad uložený na skládku neustále roste,“ dodala.

Rušení sběrných míst


V Řevnicích mají ale někteří lidé z nového systému obavy. A to především z rušení sběrných míst nebo z nedostatečného objemu nádob. Velikost popelnic je totiž stejná pro všechny domácnosti bez ohledu na počet obyvatel jednoho domu. „Nádoby na 240 litrů se rozdělují podle ne zcela spravedlivého klíče. My jsme dva a dítě, sousedi vedle mají ty samé nádoby, ale v domě bydlí dvě domácnosti a celkem šest lidí,“ uvedl obavy jednoho z občanů zástupce opoziční strany Šance Řevnice Tomáš Chabera.

Podle něj bude problém i s komunikací, kam jaký odpad patří. „Lidé v ‚nových D2D‘ obcích to pochopili tak, že do těchto nádob hází pánvičky, obaly od barev a ředidel, hřebíky, železné tyče… tento odpad tam absolutně nepatří,” dodal.

V Trutnově se ale podle mluvčí Michaely Dědkové po roce od zavedení nového systému setkali s pozitivními ohlasy. „Dokonce na základě zkušeností se zavedením door-to-door u rodinných domů jsme na podzim zahájili unikátní pilotní projekt, kdy jsme door-to-door zavedli i na sídliště. Zde se projektu účastní 540 domácností,“ dodala.

Odpadové hospodářství čekají změny

Zaváděním door-to-door systému se obce snaží reagovat na nadcházející nová opatření v oblasti odpadu. Tedy zvyšující se poplatky za skládkování a pak od roku 2030 úplný zákaz. Podle zákona o odpadech se má poplatek za ukládání odpadu do roku 2029 zvýšit z nynějších 1250 Kč na 1850 za tunu. „Zlomový pak bude rok 2030, kdy bude skládkování energeticky využitelného odpadu zakázané úplně. Čím dříve si tedy lidé navyknou třídit, tím lépe,“ vysvětlila Michaela Dědková z trutnovské radnice.

Navíc díky zvýšenému třídění plastů, kovů i papíru obec dostává i vyšší odměny za třídění od společnosti EKO-KOM. Peníze pak může použít třeba na snížení poplatku za komunální odpad.