Exkluzivní průzkum pro ČT byl přesný, určil strany postupující do sněmovny

Praha – Poslední týden před volbami si Česká televize nechala udělat pro své vnitřní potřeby poslední, šestou vlnu exkluzivního průzkumu společnosti TNS Aisa, jehož výstupem je volební model. Výzkum přesně předpověděl sedm politických subjektů, které zasednou v poslaneckých lavicích. Z průzkumu vyplynulo i to, že pro Stranu práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) zůstanou dveře sněmovny zavřené.

Průzkum potvrdil pokles podpory sociální demokracie a další posilování hnutí ANO 2011. Podle prozatímních výsledků odpovídá i pořadí všech postupujících politických subjektů. Výzkum věrně zachytil i klesající trend preferencí SPOZ, které klesly pod tři procenta.

Předběžné výsledky parlamentních voleb se zatím s poslední vlnou exkluzivního průzkumu TNS Aisa pro ČT shodují, protože sociální demokraté jsou těsně nad 20procentní hranicí. Na paty jim šlape ANO s necelými 19 procenty, komunisté mají necelých 16 procent, následuje TOP 09 s přibližně jedenácti procenty. ODS a Úsvit si zatím připsaly kolem sedmi procent, k této hranici se blíží i lidovci. SPOZ bojuje o 1,5 %, což je hranice, která znamená možnost zisku státního příspěvku.

Jak dopadly předchozí vlny volebního modelu exkluzivního průzkumu TNS Aisa, čtěte zde.

Průzkum proběhl ve dnech 21. 10. až 24. 10. 2013 mezi oprávněnými voliči v ČR, velikost vzorku byla 1 000 respondentů. Model zahrnuje respondenty, kteří uvedli, že by se zúčastnili voleb a zároveň deklarovali volbu konkrétní strany.

Události (zdroj: ČT24)