Elitní detektiv měl v kauze ŘSD vynášet identitu utajených svědků

Praha - Policie čelí novému skandálu. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) obvinila elitního detektiva protikorupčního útvaru ze zneužití pravomoci při vyšetřování kauzy Ředitelství silnic a dálnic. Podle informací České televize byl obviněn jeden ze šéfů celého vyšetřovacího týmu kvůli úniku informací, které se měly týkat identity utajených svědků.

„V souvislosti s únikem utajovaných informací v rámci vyšetřování týkajícího se ŘSD došlo k zahájení trestního stíhání jednoho příslušníka Policie ČR,“ potvrdil ČT Marek Bodlák z Odboru závažné hospodářské a finanční kriminality VSZ.

Informace se měly týkat identity utajených svědků. Podle jedné z vyšetřovacích verzí měl detektiv informace vynášet jednomu z advokátů obviněných. Výpověď svědka je tak před soudem kvůli údajným procesním chybám nepoužitelná.

Kauza podle reportéra ČT Jiřího Hynka souvisí se zásahem GIBS v sídle protikorupční policie, který proběhl zhruba před dvěma měsíci. Inspektoři si tehdy odnesli některé počítače a spisy detektivů. Inspekci tehdy na policisty poslalo pražské vrchní státní zastupitelství.

Kauza ŘSD je poměrně rozsáhlá. Protikorupční policie obvinila bývalého generálního ředitele ŘSD Alfréda Brunclíka. Podle detektivů je odpovědný za zmanipulovanou zakázku na pronájem dvou dálničních odpočívadel. Policie stíhá i další čtyři lidi včetně bývalého výkonného ředitele ŘSD Michala Haly. V případě Haly jde už o několikáté obvinění. Stíhán je i další exředitel ŘSD Petr Laušman. Státu měla vzniknout škoda ve výši 100 milionů korun.  

Elitní detektiv čelí obvinění kvůli vynášení informací (zdroj: ČT24)