Do sněmovny pozvali extremistu Robinsona. Po kritice poslanec Pour konferenci zrušil

Ve sněmovně měl v pátek vystoupit britský krajně pravicový aktivista Tommy Robinson, několikrát trestaný za napadení, podvody či pohrdání soudem. Mířil na konferenci Rodina a její práva v 21. století, organizovanou poslancem Milanem Pourem (ANO) a senátorkou Jitkou Chalánkovou (nezávislá), která dodatečně účast odřekla. Hnutí ANO se od konference distancovalo. Robinson byl několikrát ve vězení, podle britských médií mimo jiné za napadení policisty při potyčce s jeho tehdejší přítelkyní. Nakonec poslanec Pour po kritice páteční konferenci zrušil - prý si o řečnících nezjistil podrobné informace.

„(Je) určitě nesprávné, že by sněmovna, ALDE (frakce Evropského parlamentu, jejímž členem je ANO) a ANO hostily tohoto muže. Jsou to slušné organizace,“ uvedl na Twitteru k účasti Robinsona britský velvyslanec.

Podle Deníku N pozval Robinsona do Česka poslanec Pour. Ten zpočátku tvrdil, že bude zajímavé si v Česku vyslechnout Robinsonovy názory. Hnutí ANO ale dalo od akce ruce pryč. „Takový koncept konference není v pořádku,“ řekla serveru mluvčí ANO Lucie Kubovičová. Akci sice schválil šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek, v té době prý ale o účasti Robinsona nevěděl.

Účast zrušil lidovec Zdechovský, po něm i spolupořadatelka konference Chalánková

Chalánková nejprve agentuře ČTK napsala, že se konference účastní kvůli tématu norské sociální služby Barnevernet, kterému se dlouhodobě věnuje. „Za sebe mohu říci, že jsem přijala účast kvůli svému bloku a účasti pana konzula Kowalského,“ uvedla v textové zprávě. Polského konzula v Oslu Slawomira Kowalského norské úřady v únoru vyhostily. Kowalski se angažoval v případech dětí, jež odebíral norský úřad pro zajištění sociální a právní ochrany nezletilých. 

Později však Chalánková oznámila, že ona ani Kowalski nakonec na konferenci nevystoupí. Zda to souvisí s příjezdem Robinsona, nesdělila. „Vzhledem k tomu, že v naší sekci konference nebude účasten Tomáš Zdechovský – měla jsem na něj navazovat – ani nepřijede polský konzul Kowalski, svou účast ruším,“ uvedla.

Zdechovský byl totiž první, kdo svou účast zrušil, když se zpráva o kontroverzním aktivistovi objevila v médiích. Kromě něj měl na konferenci vystoupit poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna či německý poslanec za protiimigrantskou stranu AfD Petr Bystroň. 

Pour se večer omlouval, řečníky prý sám neoslovoval

Pour ve večerním prohlášení uvedl, že jeho cílem bylo uspořádat akci, kde se bude nekonfliktně diskutovat o postavení rodiny v 21. století, a to i v souvislosti s projednávanými sňatky párů stejného pohlaví. „Stále si myslím, že taková diskuse je potřebná, avšak rozhodně nemá lidi rozdělovat, ale naopak se je snažit názorově přiblížit.“

Poslanec upozorňoval na to, že řečníky sám přímo neoslovoval. „Avšak mou velkou chybou bylo, že jsem si o nich nezjistil podrobné informace, a to se nejvíce projevilo u Tommyho Robinsona,“ uvedl v prohlášení. „Tímto se chci zároveň omluvit i ostatním účastníkům konference a doufám, že budeme o tomto tématu v jiném složení debatovat někdy v budoucnu,“ dodal Pour.

Robinson šéfoval organizaci vzniklé kolem fotbalových hooligans

Britský aktivista Robinson byl v minulosti opakovaně odsouzen za napadení a podvody a také za vyhrožování nebo držení padělaných dokladů.

Robinson, vlastním jménem Stephen Christopher Yaxley-Lennon, dříve šéfoval krajně pravicové Anglické obranné lize (EDL). Tato organizace, vzniklá kolem fotbalových hooligans a napojená na neonacisty, se zaměřuje na protiislámské demonstrace.

Robinson byl také členem krajně pravicových stran BNP a BFP a podílel se na založení britské protiislámské organizace Pegida UK. V současnosti je poradcem šéfa protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP).