Denní přírůstek případů covidu potřetí v řadě přesáhl pět stovek, ve čtvrtek jich bylo 550

Testy v Česku ve čtvrtek potvrdily 550 nových případů covidu-19, v mezitýdenním srovnání o 130 více. Třetí den v řadě nárůst přesáhl hranici pěti set. Za uplynulý týden připadá 28 nově odhalených případů nemoci na sto tisíc obyvatel, nejvíc od konce května. V nemocnici v souvislosti s covidem leží 158 lidí. Od pondělí se neočkovaným ztíží návrat například z Lotyšska, naopak snadněji se dostanou z Portugalska či Islandu.

On-line přenos

Koronavirus – září

  • 14:03

    Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

  • 13:30

    Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

  • 13:29

    Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.

Z oranžové do červené kategorie se na takzvané mapě cestovatele přesunou také Rumunsko či San Marino. Zjednoduší se návrat z Islandu, Portugalska a Baleárských ostrovů.

Při návratu ze země s vysokou nebo velmi vysokou mírou rizika je povinný PCR test v Česku nejdříve pátý, ale nejpozději čtrnáctý den po příjezdu. Do té doby musí být dotyčná osoba v izolaci. Před návratem se test vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu. Také zde platí povinnost před příjezdem vyplnit příjezdový formulář.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) v pátek rovněž shrnul letošní letní sezonu, která podle něj byla o poznání lepší než loňská. „Podle dosavadních statistik cestovalo do blízkého zahraničí až o desítky tisíc lidí více než loni. I přesto bylo letošní léto v porovnání s předkrizovým obdobím netypické, protože stále platí několik omezení,“ konstatoval.

Tradičně nejvíce Čechů cestovalo do Chorvatska, kam jich zamířilo přes 750 tisíc. Mezi oblíbenými destinacemi figurovalo také Řecko, Bulharsko, vzrostl zájem o Egypt.

Za celé léto laboratoře zjistily covid-19 po cestách do zahraničí ve stovkách případů, podotkl náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Podle Kulhánka se většina zemí na letošní sezonu připravila s ohledem na pandemii a nastavená opatření byla mnohem lepší než loni.

Třetí den nad pětistovkou

Čtvrtečních 550 případů představuje druhý nejvyšší denní nárůst v tomto týdnu. V úterý testy odhalily o šest případů nákazy víc. Ve středu vyšlo pozitivních 526 vzorků.

Nejrychleji se koronavirová infekce šíří v Praze, kde na sto tisíc obyvatel připadá v průměru pětačtyřicet nových případů za posledních sedm dní. Následuje Karlovarský kraj se zhruba čtyřmi desítkami a Moravskoslezský kraj s šestatřiceti případy za týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Naopak nejlépe je na tom Liberecký kraj, kde se incidenční číslo drží pod deseti.

Reprodukční číslo udávající počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného mírně vzrostlo z 1,1 na 1,13. Nad zlomovou hodnotou jedna se reprodukční číslo drží od 26. srpna.

V nemocnicích bylo ve čtvrtek 158 lidí s prokázaným covidem, z toho devětadvacet v těžkém stavu. Oproti středě počet hospitalizovaných klesl o tři, v mezitýdenním srovnání naopak stoupl o 46 případů. Pacientů v těžkém stavu je ve srovnání s předchozím čtvrtkem téměř dvojnásobek.

Od začátku epidemie onemocnění covid-19 loni v březnu se koronavirem v Česku prokazatelně nakazilo přes 1,68 milionu lidí, z nichž 30 427 zemřelo. Od začátku září přibylo do statistik zatím čtrnáct případů úmrtí, téměř stejně jako za celý červenec. V úterý a ve středu zemřeli s covidem shodně tři lidé.

Zdravotníci ve čtvrtek aplikovali 10 766 očkovacích dávek. Celkový počet podaných dávek od začátku vakcinace koncem loňského prosince se blíží 11,7 milionu.

Poslanci v pátek opět řešili možnost uznávání testů na protilátky proti covidu-19 jako možnost prokázání bezinfekčnosti. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) už v pondělí upozornil, že odborníci se na uznávání těchto testů neshodli. Zákonodárci v pátek problém nedoprojednali a není zřejmé, zda to stihnou do říjnových voleb.