ČT uspořádala Koncert pro Moravu. Lidé zaslali jen skrze DMS přes 11 milionů korun

Koncert pro Moravu (zdroj: ČT24)

Česká televize uspořádala benefiční koncert pro lidi z jihomoravských obcí poničených prudkými bouřemi a tornádem. Před koncertem a během něj diváci přispěli formou dárcovských SMS více než deset milionů korun. Možnost finančně pomoci trvá i nadále.

  • zaslat DMS na číslo 87777 ve tvaru DMS PROMORAVU 30 (nebo 60 nebo 90 – podle výše částky)
  • přispět na účet 4211325188/6800, variabilní symbol 2002
  • vybrat si jinou možnost podpory z webu pomoctornado.charita.cz

Podle generálního ředitele České televize Petra Dvořáka začaly přípravy koncertů bezprostředně po katastrofě. „Říkal jsem si, že první, co musíme udělat, je dobře informovat o tom, co se tam děje. Věděl jsem, že už tam odjíždějí štáby, ranní studio začalo vysílat o hodinu dřív – v pět místo v šest. Když jsem přišel do práce v pátek ráno, první věc, kterou jsem řešil, bylo, co uděláme pro to, abychom lidem, kteří jsou na místě postiženi, dokázali pomoci,“ uvedl.

Přípravu usnadnil fakt, že v centru Prahy zůstalo pódium po festivalu United Islands. S účastí na koncertě souhlasili Čechomor, Buty, Mňága a Žďorp, Anna K., Richard Krajčo, Dan Bárta, Adam Plachetka, Hana a Petr Ulrychovi, Vojtěch Dyk, Jan Maxián, Eva Burešová a další.

Zpěvák Dan Bárta podotkl, že někteří umělci po podobných katastrofách považují účast na benefinčním koncertě takřka za samozřejmost. „Muzikanti a zpěváci určitého ražení a nastavení, jakmile se dozvědí, že se stala taková věc, už číhají, protože je to způsob, jak pomoci – někde zahrát a dát výtěžek. Často takové věci organizuje Česká televize, tak člověk už čeká, že se to stane,“ řekl.

Benefičním koncertem pro Moravu podpora zasažených lidí ze strany České televize neskončí, ujistil ředitel Dvořák. „Je povinnost České televize se k tomu nějak postavit a snažit se pomáhat. Doufám, že to děláme zatím tak, jak umíme,“ zdůraznil. Pokračovat bude intenzivní zpravodajské pokrytí následků tornáda a bouří, ČT se také bude podílet na koncertě naděje, který uspořádají Česká a Moravská filharmonie na zámku ve Valticích.