Český gripen se předvedl na přehlídce v Turecku, zdobí ho modelka-tygřice Krainová

Česká armáda vyslala vůbec poprvé do Turecka jedno ze svých čtrnácti stíhacích letadel JAS-39 Gripen. Na tamní mezinárodní výstavě letecké techniky a přehlídce Eurasia Airshow na letišti v Antalyi se s ním představil pilot Ivo Kardoš z 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

Český gripen s display pilotem Ivo Kardošem se představil s kamufláží pro loňské mezinárodní cvičení NATO Tiger Meet s motivem s názvem Wildcat, kde je částečně překrytá tvář modelky a herečky Simony Krainové stylizovaná do podoby tygřice. Její tygří oči pak zdobí také vodorovné řídicí plochy.

Ivo Kardoš svou sestavu trénoval na základně v Čáslavi od března. Jeho vystoupení má 25 figur a trvá přibližně 12 minut. Během ukázky letí gripen rychlostí od 180 do 1000 kilometrů v hodině i nízko nad zemí, až 30 metrů.

Předváděcím pilotem české armády je Kardoš druhým rokem. Jeho prestižní mise na tomto postu je tříletá a znamená špičkovou pilotáž navíc, kromě běžných služeb. Pět gripenů včetně Kardošova je teď na letišti v Pardubicích, odkud v době odstávky čáslavské základny hlídají český vzdušný prostor.

Ivo Kardoš začal kariéru v 15 letech v aeroklubu, postupoval od kluzáků přes motorové letouny Zlín 142, malá akrobatická letadla, jednomotorová i dvoumotorová, až ke gripenu.