Česko vyhostilo dva ruské diplomaty kvůli kauze s ricinem. Moskva hrozí odplatou

Události: Česko vyhostilo dva ruské diplomaty (zdroj: ČT24)

Česko vyhostilo dva ruské diplomaty v souvislosti s kauzou údajné hrozby českým komunálním politikům jedem ricin. Kauza byla smyšlená a byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví v Praze, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Oznámili to premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Ruská diplomacie označila vyhoštění diplomatů za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odplatou.

„Z informací a předložených důkazů, které jsem obdržel od Bezpečnostní informační služby (BIS) jednoznačně vyplývá, že celá kauza vznikla v důsledku vnitřního boje mezi pracovníky zastupitelského úřadu Ruské federace v Praze, kdy jeden z nich zaslal cíleně naší Bezpečnostní informační službě smyšlenou informaci o plánovaném útoku proti českým politikům,“ popisuje premiér Babiš.

„Způsobil tak kromě zbytečného vytížení našich bezpečnostních složek další komplikaci v česko-ruských vztazích a poškození dobrého jména Ruské federace v České republice,“ doplnil Babiš. 

Podle premiéra Česko jako svrchovaný stát nemůže tolerovat podobné akce na svém území. Proto přistoupilo k vypovězení dvou ruských diplomatů. Předseda vlády také poděkoval BIS za výbornou práci, když dokázala případ rychle rozkrýt.

BIS podle mluvčího Ladislava Štichy naplnila své zákonné poslání. „Premiér uvedl dostačující informace a z naší strany není třeba žádný další komentář,“ sdělil Šticha.

Premiér Babiš a ministr Petříček o vyhoštění ruských diplomatů (zdroj: ČT24)

Diplomatické řešení nebylo možné, uvedl Petříček

Podle ministra Petříčka se diplomacie snažila záležitost vyřešit diskrétně a od počátku komunikovala s ruskou stranou. „Diplomatické řešení nebylo nakonec možné. Přístup Ruské federace nám nedává jinou možnost, a to i s vědomím očekávaných recipročních kroků,“ komentuje rozhodnutí o prohlášení diplomatů za persona non grata. V diplomacii je obvyklé, že na vypovězení diplomatů druhý stát reaguje stejně.

„K vyhoštění diplomatických zástupců kteréhokoli státu a jejich prohlášení za osoby nepřijatelné přistupujeme velmi zřídka, ve výjimečných situacích a po velmi zralé úvaze,“ doplňuje ministr. 

Agentura RIA Novosti uvedla, že vyhoštěnými diplomaty jsou šéf Ruského střediska vědy a kultury Andrej Končakov a jeho zástupce Igor Rybakov. Končakova v minulosti některá média označila za muže, který údajně přivezl do Prahy ricin. Podle ruské ambasády Končakov kvůli tomuto označení čelil výhružkám a dostal policejní ochranu.

„Nepřátelský krok“

Ruská diplomacie označila vyhoštění dvou diplomatů z Prahy za provokaci a nepřátelský krok a pohrozila odplatou. „Počínání Prahy dostane nejen adekvátní odpověď, ale bude se k němu přihlížet při utváření ruské politiky vůči Česku. Za takové provokace se musí nést odpovědnost,“ uvedl v komentáři tiskový odbor ruského ministerstva zahraničí. 

Ruské velvyslanectví v Česku považuje vyhoštění diplomatů za nepřátelský krok. „Jedná se o vykonstruovanou provokaci. Tento nepřátelský krok, jenž od počátku byl založen na nepodloženém obviňování v médiích, svědčí o nezájmu Prahy normalizovat rusko-české vztahy, které poslední dobou degradovaly, a to ne naší vinou. Jsme hluboce rozčarováni z takového přístupu českých partnerů, jenž nechává čím dál menší prostor pro konstruktivní dialog,“ uvedla ambasáda na Facebooku.

Ruská vládní agentura Rossotrudničestvo v reakci na vyhoštění dvou svých pracovníků z Prahy uvedla, že zatím nemá důvod zpochybňovat jejich spolehlivost.

„Vrátí se do Moskvy. Přijmeme rozhodnutí na základě všech faktů. Zatím nemáme důvod nedůvěřovat našim pracovníkům a z něčeho je obviňovat. Česká strana nepředložila žádnou závažnou kvalitní skutečnost, která by umožňovala souhlasit s jejím stanoviskem,“ řekl pro TASS náměstek šéfa ruské vládní agentury Michail Brjuchanov. 

To, že Rusko na české rozhodnutí odpoví, řekl v první ruské reakci podle agentury Ria Novosti poslanec federálního parlamentu Vladimir Džabarov. Český krok má podle něj zabránit cestě prezidenta Miloše Zemana na vojenskou přehlídku, která se má 24. června konat v Moskvě.

„Odůvodnění vyhoštění ruských diplomatů z Česka zní tak pohádkově jako mýty o ruských travičích. Moskva nemá menší zájem než Praha o dobré vztahy, ale zde má všechny důvody odpovědět symetricky,“ napsal na Twitteru předseda zahraničního výboru dolní komory ruského parlamentu, Státní dumy, Leonid Sluckij. 

Stále nejsou známy všechny informace, říká komentátor Respektu

O údajném příjezdu ruského agenta s ricinem napsal koncem dubna týdeník Respekt. České úřady oficiálně informaci o jedu nepotvrdily. Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a také starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) ale dostali ve stejné době policejní ochranu.

Komentátor Respektu Ondřej Kundra uvedl, že o případu stále nejsou k dispozici všechny informace. „Kdybychom vycházeli z toho, co premiér oznámil na tiskové konferenci, že jeden z těch diplomatů měl chtít poškodit toho druhého, tak pak ten druhý by byl obětí celého toho případu a nedávalo by logiku, proč by měl být vyhoštěn také,“ uvedl Kundra, který svým článkem na kauzu upozornil.

„Vláda o tom v tuhle chvíli neříká zdaleka všechny informace, závažných důvodů, proč dochází k vyhoštění tam musí být celá řada, nepochybně jedním z nich je, že oba dva takzvaní diplomaté jsou příslušníci ruských tajných služeb,“ doplnil. Za svým článkem si stále stojí. Zdůraznil, že čeští politici dostali na základě dostupných informací policejní ochranu.

Komentátor Respektu Ondřej Kundra o vyhoštění ruských diplomatů (zdroj: ČT24)

Ruská vláda a její přívrženci kritizují starostu Prahy 6 Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Koněva a primátora Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském politikovi, který ke konci kariéry působil v opozici.

Starosta Novotný zase prosadil v Řeporyjích vznik památníku protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy. Rusko je považuje za kolaborantskou ozbrojenou formaci vytvořenou nacistickým Německem.

Hřib a Kolář: Ruských diplomatů je v Česku stále příliš mnoho

Primátor Hřib a starosta Prahy 6 Kolář s vyhoštěním dvou ruských diplomatů souhlasí. „Toto rozhodnutí (vyhostit diplomaty) považuji za správné. Z mého pohledu je v Praze i tak ruských diplomatů více než dost,“ uvedl Hřib. Zároveň poděkoval za práci v uplynulých týdnech BIS i policii.

„Je to dobrá zpráva, ale nikdo neznáme detaily. Řekl bych ale, že jedna vlaštovka jaro ještě nedělá, ruských diplomatů je tady víc než dost. Ve Velké Británii, která je větší než Česká republika, jich je 80, zatímco v Praze 140,“ upozornil Kolář.

Starosta Novotný uvedl, že je v tuto chvíli na dovolené a potvrdil, že má stále policejní ochranu. „Dlouho jsem se tak nezasmál,“ komentoval vyhoštění diplomatů.

Opozice považuje vyhoštění za adekvátní

Podle reakcí opozičních politiků je vyhoštění dvou ruských diplomatů adekvátní odpovědí. Chválí také práci Bezpečnostní informační služby. „Oceňuji perfektní a profesionální práci BIS. Bylo by dobré, kdyby si Rusové vyřizovali svoje vlastní věci doma, a ne na ambasádě v České republice,“ uvedl předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek.

„Současně chci ocenit i vládu, že k tomuto kroku přistoupila. Krok vlády je adekvátní reakcí a doufám, že to otevírá možnost snížit zastoupení lidí na ruské ambasádě,“ řekl dále Bartošek. Doplnil, že by byl rád, kdyby ředitel BIS Michal Koudelka navštívil jednání sněmovního bezpečnostního výboru a seznámil poslance s důvody vyhoštění.

Podle místopředsedy ODS Martina Kupky se potvrzuje, že ruská ambasáda je pro Česko bezpečnostním rizikem. Poslanci podle něj budou chtít vědět, na základě čeho vláda o vyhoštění diplomatů rozhodla. „Vzhledem k tomu, že to v České republice vyvolalo poměrně dramatickou situaci, tak jsem přesvědčený o tom, že vláda měla reagovat silným gestem. Toto za silné gesto pokládám. Teď jsem zvědav na to, jak bude reagovat Rusko, které nikdy nepřizná chybu, a jsem zvědav, jak vyhodnotí tuhle situaci,“ řekl.

Místopředseda poslaneckéh klubu ODS Marek Benda v pořadu ČT Události, komentáře řekl, že došlo k selhání v úniku informací, které se podle něj vůbec neměly dostat do médií. „Jestli selhali zpravodajci, tak to uvidíme.“ doplnil. Vyhrožování ze strany Ruska však odsoudil. 

Vždycky, když má Rusko vnitřní problémy, tak vyhledává vnější nepřátele, mám pocit, že si teď vybralo Českou republiku.
Marek Benda
místopředseda poslaneckého klubu, člen sněmovního zahraničního výboru

Šéf hnutí SPD Tomio Okamura zdůraznil, že Babiš potvrdil smyšlenost kauzy s ricinem. „Nejsem nijak proruský, ale tohle mi spíš připadá tak, že vyhoštění dvou pracovníků velvyslanectví má zakrýt fakt, že je kauza totálním selháním zahraniční politiky České republiky, zpravodajské analytiky a ukázkou úniku informací,“ uvedl. Okamura hovoří o cílené provokaci, která fatálně poškodila česko-ruské vztahy.

Šlo o selhání zahraniční politiky?

„Jsem rád, že vláda potvrdila, že to byla smyšlená kauza. Nemám žádný dokument o tom, ani ho znát nemohu, že by to byla hra cizích zpravodajských služeb, takže se k tomu nemohu vyjádřit,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. „V zahraniční politice, v diplomatických vztazích platí princip reciprocity. Uvidíme, jaká bude reakce ruské strany,“ dodal.

O selhání zahraniční politiky Česka mluvil v Událostech, komentářích také místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD). Podle náměstka pro řízení sekce evopské na ministerstvu zahraničí Aleše Chmelaře (ČSSD) však zahraniční politika naopak dokázala na kauzu ricin rychle reagovat. 

Podle pirátského poslance Jana Lipavského je česká reakce adekvátní a silná. „Můžeme možná očekávat, že z ruské strany přijde podobná reakce nazpátek, protože oni málokdy uznají chybu,“ uvedl. Česko-ruské vztahy podle Lipavského prochází krizí, komunikace mezi zeměmi je špatná.

„Trochu pozdě, ale přece… . Nějakou dobu už říkám, že by to byl správný krok. Jsem rád, že se česká diplomacie k těmto razantním činům nebojí uchýlit,“ napsal na Twitteru šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová také míní, že by se měl počet pracovníků na ruské ambasádě dále snižovat. „Chci vládu ocenit. Vypovězení dvou zaměstnanců ruského velvyslanectví považuji za správný krok a pevně doufám, že to je jen začátek. Vzhledem k velikosti aparátu ruské ambasády bychom měli pokračovat! Ráda bych zároveň poděkovala BIS. Odvádíte skvělou službu, děkuji za to,“ napsala na Twitteru.

Senátor Václav Láska (Senátor 21) na Twitteru uvedl, že na úterním jednání senátního bezpečnostního výboru navrhne, aby vyslovil v tomto kroku vládě a premiéru Babišovi podporu.