Česko má za sebou nejteplejší den od začátku roku. Vedro utnuly večerní bouřky

Zatím nejvýše od začátku roku vystoupaly v pátek teploměry, na několika místech padly i denní historické teplotní rekordy. Nebylo jich ale mnoho, protože první polovina července bývá horká obvykle. Nejtepleji bylo v Brodě nad Dyjí, kde naměřili 34,2 stupně Celsia, přes 33 stupňů naměřili meteorologové na dalších sedmnácti stanicích. Horký den ale ukončily prudké bouřky, které přecházejí republikou. Na Vysočině padaly i dvoucentimetrové kroupy.

Od podvečera začaly Českem od jihozápadu procházet bouřky. Největší sílu nabraly nad Vysočinou. Na Havlíčkobrodsku padaly kroupy o průměru přes dva centimetry. Hasiči v kraji zaznamenali řadu výjezdů, především k popadaným stromům.

Bouřky mají pokračovat dále na severovýchod. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silné bouřky pro pás od jižních Čech po Slezsko, v severní části Kraje Vysočina meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí z nízkého na vysoký. V průběhu noci by bouřky měly ustat, v části Moravy a Slezska je ale nahradí vydatný déšť.

V Jeseníkách, Beskydech a na Českomoravské vrchovině, srážkové úhrny dosáhnou až 40 milimetrů za půl dne. Zejména pod Jeseníky a na Králicku hrozí také povodně, hladiny řek vystoupají na první stupeň povodňové aktivity, na menších tocích může být vzestup i výraznější.

Bylo i přes 34 stupňů, denní rekordy ale vesměs odolaly

V sobotu dosáhnou maximální teploty 16 až 20 stupňů Celsia, na Moravě a ve Slezsku při trvalém dešti bude ještě chladněji. Teploty tak leckde budou sotva poloviční oproti velmi teplému pátku. 

Historické teplotní rekordy pro 10. červenec padly na šesti místech. Jedním z nich byl Brod nad Dyjí, s 34,2 stupně Celsia také nejteplejší místo celé republiky. Nový denní rekord zaznamenali meteorologové také v Kuchařovicích (33,4 stupně), Dukovanech (33,3 stupně), Českých Budějovicích (33 stupňů), Velkém Meziříčí (31,6 stupně) a v Rýmařově (28 stupňů).

Na osmnácti místech v Česku bylo více než 33 stupňů, například ve středočeských Dobřichovicích ukázaly teploměry bez desetiny 34 stupňů, v Dyjákovicích, Průhonicích a Řeži bylo 33,7 stupně. Na těchto místech, která obvykle patří k nejteplejším v republice, však denní rekordy nepadly. Zejména v letech 2002 a 2010 byl 10. červenec ještě teplejší.