České univerzity opouštějí TikTok. „Nepřihlašujte se na něj ze školy,“ nabádají studenty i zaměstnance

České vysoké školy vyzývají své zaměstnance a studenty, aby odinstalovali sociální síť TikTok na zařízeních, která připojují na školní sítě. Řada univerzit také přímo zakázala svým pracovníkům používání TikToku na služebních zařízeních. ČT to sdělily oslovené vysoké školy. Většina z nich své účty na TikToku ruší. Univerzity se odkazují na varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) ze začátku března, podle kterého představuje TikTok bezpečnostní hrozbu.

Univerzita Karlova vyzvala společně s dalšími vysokými školami své zaměstnance k odinstalování aplikace TikTok ze všech služebních zařízení s odkazem na varování NÚKIB. „Rovněž jsme vyzvali k odinstalování této aplikace na všech zařízeních, která jsou používána s připojením na internetovou síť univerzity,“ říká mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

O stupeň tvrdší nařízení pak zavedla Vysoká škola ekonomická v Praze. Na služebních zařízeních mají zakázáno TikTok používat všichni administrátoři a pracovníci se zvýšenými právy. Aplikaci nesmí na služebních zařízeních používat ani zaměstnanci Vysokého učení technického v Brně.

Univerzity také doporučují studentům TikTok odinstalovat z počítačů, mobilů i tabletů, kterými se připojují do sítí univerzit. Třeba Mendelova univerzita v Brně zaslala prohlášení studentům i zaměstnancům, ve kterém poukazuje na to, že aplikace sbírá data z kalendáře, údajů o poloze nebo také z kontaktů.

Blokace na školní wi-fi

Kromě doporučení NÚKIB se tuzemské univerzity inspirovaly také v zahraničí, tamní univerzity tam zavedly ještě o poznání tvrdší nařízení. Řada univerzit ve Spojených státech amerických TikTok na svých sítích přímo zablokovala. Studenti, kteří využívají wi-fi školy, se tak na síť nepřihlásí. Školy tak reagují na tlak státních zákonodárců, kteří požadují zákaz aplikace TikTok na všech státních zařízeních.

České univerzity zatím úplnou blokaci TikToku neplánují. „K plošnému zablokování nebo rušení účtů jsme do této chvíle nepřistoupili,“ říká mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek.

Podle Davida Slížka, šéfredaktora technologického serveru Lupa.cz, takový krok není bezprostředně nutný. „Ostatní sociální sítě sbírají prakticky stejná data a studenti se mohou připojit skrze mobilní data. U TikToku je problém, že aplikace patří čínské společnosti a neví se, kdo přesně má k datům přístup,“ říká Slížek.

Univerzity opouštějí účty na TikToku

České univerzity, které měly účet na sociální síti TikTok, teď postupně své účty ruší. Vysoké školy doposud často provozovaly účty na TikToku k vlastní propagaci. Podle zjištění České televize se většina dotázaných vysokých škol, které účet měly založený, z TikToku stahuje.

„Masarykova univerzita situaci podrobně sleduje a v této otázce spolupracuje i s Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost. Vedení univerzity se na základě vyhodnocení dostupných informací rozhodlo, že TikTok opustíme a nebudeme ho podporovat nebo používat,“ říká mluvčí Masarykovy univerzity Radim Sajbot.

Ke stejnému kroku přistoupila i Univerzita Pardubice. „V nejbližších dnech univerzita ukončí svůj profilový účet na této síti. Rozhodla se tak přistoupit odpovědně k doporučením odborníků,“ říká mluvčí Univerzity Pardubice Lenka Čermáková. Účty na TikToku ale přestává používat třeba i Univerzita Karlova nebo Univerzita Jana Evangelisty Purkyně.

Malá část univerzit ale zatím svůj účet na sociální síti TikTok zrušit neplánuje. „Univerzitní účet i účty ostatních fakult a ústavů prozatím neplánujeme zablokovat,“ říká mluvčí Vysokého učení technického v Brně Jana Vyklická a dodává, že TikTok bude možné využívat výhradně na dedikovaných zařízeních, která nebudou mít přístup k jiným systémovým zdrojům.

Osmého března vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost varování před hrozbou v oblasti kybernetické bezpečnosti spočívající v instalaci a používání aplikace TikTok. Podle úřadu sbírá technologie řadu informací o uživateli a není jasné, kdo má k datům přístup. Na základě varování zakazují státní úřady svým pracovníkům používání aplikace TikTok na služebních zařízeních.