České dráhy po dvou dnech provozu stáhly nové vlaky kvůli závadám, píše Zdopravy.cz

České dráhy musely po dvou dnech stáhnout z provozu nové vlakové jednotky RegioFox řady 847 od polského výrobce PESA Bydgoszcz, a to kvůli závadám. Informoval o tom internetový server Zdopravy.cz. Do zkušebního provozu nasadil dopravce dvě nové jednotky v úterý, jezdily na trasách mezi Rakovníkem a Berounem a mezi Berounem a pražským Smíchovem.

„Jedna jednotka je odstavena kvůli závadám na klimatizaci, druhá jednotka kvůli tlaku chlazení motoru. Firma již pracuje na odstranění závad, snad vyjedou opět zítra,“ řekl v pátek serveru Zdopravy.cz člen představenstva Českých drah Jiří Ješeta.

Polský výrobce by měl státnímu dopravci dodat dohromady 76 vlakových jednotek, jedna přitom stojí přibližně 95 milionů korun.

Ve Středočeském kraji a Praze bude podle drah v příštích letech v provozu dohromady deset jednotek RegioFox. Mluvčí Českých drah Emanuel Vittek dříve uvedl, že nové jednotky postupně nahradí vozy 814 RegioNova. Nové vlaky musí ve zkušebním provozu najet padesát tisíc kilometrů.

Motory z Rolls-Royce

Po Praze a středních a jižních Čechách by další nové jednotky měly zamířit do Pardubického, Královéhradeckého a Plzeňského kraje a na Vysočinu. Na tratích nahradí starší vozidla řad 814, 842, 843, případně soupravy s lokomotivou 754 a vozy Bdt.

Vlaky RegioFox budou poháněné motory Rolls-Royce, které kromě klasické nafty umí jezdit i na biopalivo HVO. Soupravy mají bezbariérový přístup, topení, klimatizaci, wi-fi, vakuové WC s přebalovacím pultem nebo moderní audiovizuální informační systém s LCD monitory. Vejde se do nich také osm kol, tři kočárky a dva invalidní vozíky.

„Jsou vybaveny také sčítacím systémem cestujících, který nám a objednatelům dopravy poskytne lepší přehled o vytížení jednotlivých spojů,“ řekl při představení nových souprav v březnu náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta. Vlaky mají maximální rychlost 120 kilometrů za hodinu a jsou vybaveny vlakovým zabezpečovacím systémem ETCS a radiokomunikací GSM-R.