Češi skupují testy na covid-19 a chřipku, zájem roste i o respirátory

Roste zájem o respirátory a covidové testy. České televizi to potvrdily oslovené lékárny a e-shopy se zdravotnickými potřebami. Prodeje se tak oproti předchozímu měsíci na řadě míst zdvojnásobily. Například obchodníci, kteří tyto pomůcky dodávají do zdravotnických a sociálních zařízení, pak hlásí téměř dvacetinásobný nárůst prodejů. Kromě respirátorů a covidových testů ale roste zájem i o ty kombinované, které dokáží odhalit také chřipku. Důvodem je chladnější počasí a s ním spojená respirační onemocnění.

S přicházejícím podzimem a sezonou respiračních onemocnění obchodníci zaznamenávají zvýšený zájem o respirátory, roušky a antigenní testy na covid. Zatímco od začátku letošního roku prodaly lékárny v řadě případů pouze jednotky testů týdně, v září se situace změnila a prodeje obchodníkům začaly stoupat.

„Ve srovnání se srpnem jsme byli v září zhruba na pětinásobku,“ potvrdil České televizi mluvčí lékárenského řetězce Dr. Max Michal Petrov. Lidé podle něj přišli do lékárny častěji také pro respirátory. „V září jsme prodali 220 tisíc respirátorů a 70 tisíc roušek, za prvních deset říjnových dní pak 115 tisíc respirátorů a 35 tisíc roušek,“ vypočítává Petrov.

Enormní zájem o testy na covid potvrzuje firma Online Medical, která je dodává do zdravotnických zařízení, nemocnic nebo domovů pro seniory. „Ve srovnání s létem vzrostly prodeje testů o 1800 procent, prodeje respirátorů pak víc než dvojnásobně,“ uvádí Petr Beneš, ředitel společnosti. Iveta Kaplanová ze zákaznické podpory firmy přisuzuje nárůst prodejů také medializaci dříve pandemického onemocnění. „Přes prázdniny bylo úplně mrtvo. Pak se řeklo v televizi slovo covid a lidi hned začali poptávat,“ říká.

Rostoucí trend potvrzuje také internetový prodejce Lékárna.cz. Od začátku roku až do konce prázdnin si lidé objednávali pouze jednotky kusů antigenních testů, se začátkem školního roku se situace obrátila. „V září prodeje opět nastoupaly na prodané stovky týdně a aktuálně v říjnu prodáváme týdně zhruba třicet balení testů,“ uvádí mluvčí prodejce Romana Žatecká s tím, že některá balení obsahují třeba dvacet kusů testů.

Plné sklady respirátorů i testů

Respirátory pak kromě jednotlivců poptávají nejčastěji lékařské ordinace nebo pracovníci z oblasti sociálních služeb. Podle Ivety Kaplanové z Online Medical kupují respirátory hlavně centra pro lidi s mentálním postižením, domovy důchodců nebo mateřské školy – tedy zařízení, ve kterých se případná nákaza může rychle rozšířit.

Samotné ceny respirátorů se zatím nezvyšují, podle majitele firmy Good Mask Richarda Fuxy stojí teď stejně jako před pandemií. Řada prodejců už také avizovala, že cenu i přes rostoucí zájem zvyšovat nebude. Zatímco respirátory vyrobené v Česku lidé seženou za zhruba dvanáct korun, ty čínské začínají na šestnácti korunách za kus. Část prodejců pak rovnou zlevnila – oproti době koronavirové pandemie nabízí respirátory až o dvacet procent levněji, prodejci potřebují vyskladnit zásoby.

I přes aktuální zvýšený zájem o testy a respirátory se lékárny shodují, že ve srovnání s loňskem je počet prodaných kusů řádově nižší. V řetězci Dr. Max se testů jen loni v září prodalo čtvrt milionu. „V meziročním srovnání dnes prodáváme pouhou desetinu množství, které jsme prodali ve stejném období loni.“ Žatecká ale zmiňuje dlouhodobě velký zájem o domácí kombinované testy, které kromě covidu umí detekovat i chřipku.