ČEPS koupí provozovatele zásobníků plynu za více než 8,68 miliardy korun

Za nákup šesti zásobníků plynu od německé společnosti RWE zaplatí státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS 360 milionů eur, tedy přes 8,68 miliardy korun. Transakci schválila ve středu vláda, ještě ji musejí schválit regulační orgány. Dokončena by měla být do konce roku.

„ČEPS bude nákup krátkodobě financovat z přebytku vlastních zdrojů. Tím disponuje díky významnému propadu nákladů na služby výkonové rovnováhy a díky poklesu cen elektřiny nakupované na pokrytí ztrát v přenosové soustavě. Využije rovněž výnosy z aukcí z přeshraničních kapacit,“ řekl k více než osmimiliardové transakci předseda představenstva ČEPS Martin Durčák.

Státem vlastněná akciová společnost kupuje od německé RWE celou firmu RWE Gas Storage CZ, která zásobníky nyní vlastní. Převezme tedy i personální strukturu firmy s 250 zaměstnanci. Podle ministerstva průmyslu a obchodu by to mělo pomoci zachovat současnou funkčnost a operabilitu společnosti.

Podzemní zásobníky mají dohromady kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových a měly by zajistit asi 36 procent roční spotřeby. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je cílem akvizice získat kontrolu nad zacházením s plynem.

Největší podzemní zásobník z akvizice jsou Dolní Dunajovice, které mají kapacitu skoro miliardu metrů krychlových, celkem mají podzemní zásobníky kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových.

Strategický význam

Akciová společnost ČEPS, kterou plně vlastní stát, působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy v Česku. Podle zprávy firmy z letošního jara ČEPS loni meziročně vzrostl zisk před zdaněním o 57 procent na 6,6 miliardy korun. Celkové výnosy meziročně stouply o 98,3 miliardy na 173,7 miliardy.

RWE Gas Storage CZ je se šesti zásobníky největším provozovatelem plynových zásobníků v Česku. V posledních třech letech podle ministerstva průmyslu a obchodu společnost hospodařila se ziskem 1,91 miliardy korun, naposledy v roce 2022 zisk činil 363 milionů. Dosud šlo o dceřinou společnost německé energetické firmy RWE, která ale o prodeji zásobníků v Česku již v minulosti jednala například s ČEZem nebo Energetickým průmyslovým holdingem.

Německá RWE si chce ponechat aktivity se skladováním plynu pouze v Německu. V Česku se je rozhodla prodat, protože nejde o hlavní činnost společnosti. „Jsme rádi, že jsme v ČEPS našli kompetentního a zkušeného kupce, pro kterého má naše podnikání v oblasti skladování plynu v České republice klíčový strategický význam. To poskytuje zaměstnancům jistotu a také příležitost pokračovat v rozvoji společnosti i jejího podnikání. RWE Gas Storage CZ je ziskovou a zavedenou společností, která hraje důležitou roli v zajištění bezpečnosti dodávek v České republice,“ uvedl výkonný ředitel RWE AG Markus Krebber.