Čech odsouzený za boje na Ukrajině podal dovolání k Nejvyššímu soudu

Pavel Kafka, který dostal za účast v bojích na Ukrajině na straně doněckých povstalců tři roky vězení, podal dovolání k Nejvyššímu soudu, zjistila z justiční databáze Česká televize. Kafka si trest za účast na organizované zločinecké skupině v současnosti odpykává ve věznici s ostrahou, podání dovolání na něj nemá odkladný účinek.

Nepodmíněný trest Kafkovi uložil loni na konci října odvolací Vrchní soud v Praze. Změnil tak rozhodnutí Krajského soudu v Českých Budějovicích, který muže potrestal pouze pětiletou podmínkou. Podání dovolání zatím nemá na pravomocný rozsudek vliv. Nejvyšší soud účinek pravomocného rozhodnutí odkládá jen výjimečně. Pokud by Kafka s dovoláním uspěl, případ by se musel projednat znovu.

Kafka podle rozsudku působil v řadách armády samozvané Doněcké republiky mezi roky 2015 až 2016. Před policií vypovídal, že chtěl na Ukrajině pomáhat civilistům. Zároveň ale podle obžaloby absolvoval vojenský výcvik v tamní tankové jednotce.

Svůj pobyt mezi vojáky zmapoval na řadě fotografií, podle soudu pro ně vykonával řadu úkolů, například strážní činnost. Z Ukrajiny pak psal svému kamarádovi o tom, že velí jednotce čítající 112 tanků, což ovšem nebyla pravda. „Chtěl jsem být zajímavý,“ připustil Kafka.

Státní zástupce Kafkovi původně navrhoval dokonce dvanáctileté vězení za přípravu teroristického útoku. Muž byl ale odsouzen za účast na organizované zločinecké skupině, a to podle tehdy účinného trestního zákoníku. Tedy ještě před takzvanou protiteroristickou novelou. Trest ale zahrnuje ještě jeden Kafkův prohřešek – neoprávněný přístup k počítačovému systému, za který ho odsoudil loni v květnu Okresní soud v Domažlicích trestním příkazem.

Česká justice už v souvislosti s děním na Ukrajině řešila například případ vojáka Erika Eštua. Za účast v bojích na straně samozvané Doněcké lidové republiky ovládané proruskými separatisty dostal pravomocně dvouletou podmínku a soudy mu odňaly vojenskou hodnost. Potrestaly ho za účast v cizích ozbrojených silách. Verdikt potvrdil v červnu loňského roku Nejvyšší soud.