TÉMA

Doněcká republika

Andrej Turčak chce být tváří války na Ukrajině. Pózuje na Donbase a nebojí se konfliktu ve straně

Jedním z nejhlasitějších podporovatelů válečného úsilí ruského vůdce Vladimira Putina je tajemník ruské vládní strany Jednotné Rusko Andrej Turčak. Mezi ruskými politiky patří do takzvané „strany války“. Pozornost si získal svými častými cestami na Donbas, kde se věnuje propagandě po boku tamních separatistických vůdců. Díky této aktivní roli jeho význam ve straně posiluje i na úkor faktického stranického šéfa Dmitrije Medvěděva a podle komentátorů aspiruje na významnější postavení.
1. 8. 2022|

Donbas po zásahu ruské armády připomíná peklo, řekl Zelenskyj. Rusové podle Ukrajinců zasáhli školu

Donbas zničila ruská armáda tak, že tato někdejší průmyslová oblast na východě Ukrajiny nyní připomíná peklo, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obvinil agresora, že se snaží zabít co nejvíce Ukrajinců a záměrně zemi způsobit co největší hmotné škody. Šéf Luhanské oblasti uvedl, že Rusové při ostřelování Severodoněcku zasáhli školu, kde se skrývalo dvě stě lidí včetně dětí. Útok si vyžádal nejméně tři oběti. Ruský voják obžalovaný ze zabití ukrajinského civilisty v pátek u soudu v Kyjevě řekl, že svého činu lituje a že neměl v úmyslu zabít.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 22:29|

Čech odsouzený za boje na Ukrajině podal dovolání k Nejvyššímu soudu

Pavel Kafka, který dostal za účast v bojích na Ukrajině na straně doněckých povstalců tři roky vězení, podal dovolání k Nejvyššímu soudu, zjistila z justiční databáze Česká televize. Kafka si trest za účast na organizované zločinecké skupině v současnosti odpykává ve věznici s ostrahou, podání dovolání na něj nemá odkladný účinek.
1. 4. 2021|

Čech podmíněně odsouzený za účast v konfliktu na Ukrajině nakonec půjde do vězení

Čech Pavel Kafka, který se zapojil do bojů na Ukrajině na straně doněckých povstalců, nakonec půjde do vězení. Tříletý podmíněný trest mu změnil na nepodmíněný Vrchní soud v Praze, a to po odvolání státního zástupce. Verdikt je pravomocný. Kafka si trest za účast na organizované zločinecké skupině odpyká ve věznici s ostrahou.
3. 12. 2020|

Před druhým kolem ukrajinských prezidentských voleb zesílily boje v Donbasu

Před druhým kolem ukrajinských prezidentských voleb plánovaných na 21. dubna zesílily boje na východě země, informuje velení ukrajinské armády. Podle něj zahynul od čtvrtečního rána v Donbasu jeden ukrajinský voják a při odvetné palbě zemřelo devět bojovníků, které velení označuje za okupanty. Tisková agentura samozvané Doněcké lidové republiky DAN vysoké ztráty nepotvrzuje. Deník Ukrajinská pravda zprávu propojil s článkem o sociologických průzkumech vyvracejících mýtus o většinové podpoře separatismu v Donbasu.
12. 4. 2019|