Čech podmíněně odsouzený za účast v konfliktu na Ukrajině nakonec půjde do vězení

Čech Pavel Kafka, který se zapojil do bojů na Ukrajině na straně doněckých povstalců, nakonec půjde do vězení. Tříletý podmíněný trest mu změnil na nepodmíněný Vrchní soud v Praze, a to po odvolání státního zástupce. Verdikt je pravomocný. Kafka si trest za účast na organizované zločinecké skupině odpyká ve věznici s ostrahou.

Tříletý trest s podmíněným odkladem na pět let uložil Pavlu Kafkovi za účast v bojích na Ukrajině Krajský soud v Českých Budějovicích letos v červenci. Proti rozsudku se kromě státního zástupce odvolal i Kafka, ovšem neúspěšně. Odvolací soud mu podmínku změnil na nepodmíněný trest.

„Napadený rozsudek byl Vrchním soudem v Praze z podnětu státního zástupce zrušen pouze ve výroku o trestu,“ uvedla pro ČT Kateřina Kolářová, mluvčí vrchního soudu. „Obžalovaný se odsuzuje k souhrnnému trestu odnětí svobody v trvání tří let. Pro výkon tohoto trestu se zařazuje do věznice s ostrahou,“ doplnila.

Kafka měl působit v řadách armády samozvané Doněcké republiky mezi roky 2015 až 2016. Před policií vypovídal, že chtěl na Ukrajině pomáhat civilistům. Zároveň ale podle obžaloby absolvoval vojenský výcvik v tamní tankové jednotce.

Svůj pobyt mezi vojáky zmapoval na řadě fotografií, podle soudu pro ně vykonával řadu úkolů, například strážní činnost. Z Ukrajiny pak psal svému kamarádovi o tom, že velí jednotce čítající 112 tanků, což ovšem nebyla pravda. „Chtěl jsem být zajímavý,“ připustil Kafka.

Státní zástupce Kafkovi původně navrhoval dokonce dvanáctileté vězení za přípravu teroristického útoku. Muž byl ale odsouzen za účast na organizované zločinecké skupině, a to podle tehdy účinného trestního zákoníku. Tedy ještě před takzvanou protiteroristickou novelou. Trest ale zahrnuje ještě jeden Kafkův prohřešek – neoprávněný přístup k počítačovému systému, za který ho odsoudil v květnu Okresní soud v Domažlicích trestním příkazem.

Česká justice už v souvislosti s děním na Ukrajině řešila případ vojáka Erika Eštua. Za účast v bojích na straně samozvané Doněcké lidové republiky ovládané proruskými separatisty dostal pravomocně dvouletou podmínku a soudy mu odňaly vojenskou hodnost. Potrestaly ho za účast v cizích ozbrojených silách. Verdikt potvrdil v červnu Nejvyšší soud.