Čech, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil, se brání vězení na 21 let

Nejvyšší soud se bude zabývat případem uprchlého Alojze Poláka, který bojoval na Ukrajině v řadách Ruskem koordinovaných sil. Podle mluvčí prvoinstančního Městského soudu v Praze Štěpánky Tykalové podala strana obžalovaného dovolání. Muž dostal pravomocně trest vězení na 21 let za účast na teroristické skupině a za teroristický útok. Podle rozsudku Polák v letech 2016 až 2020 zavraždil minimálně čtyři příslušníky ukrajinských vládních jednotek. Obhájce ale během soudního řízení upozornil, že muž už zřejmě nežije.

V lednu 2024 potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze jednadvacetiletý trest odnětí svobody. Případem se zabýval už potřetí. Tentokrát bude případ řešit Nejvyšší soud, na který se pravděpodobně obrátil advokát Poláka. „Dovolání bylo podáno stran obžalovaného,“ potvrdila Tykalová.

Polák odjel v prosinci 2016 z Prahy na území ovládané vojensky organizovanými jednotkami takzvané Doněcké lidové republiky. Nechal se vyzbrojit a začal plnit vojenské úkoly. Aktivně se také zapojil do bojů proti ukrajinským vládním jednotkám v řadách takzvané republikánské gardy. Nejprve působil jako odstřelovač, později jako velitel čety.

České soudy označily za nepochybné, že se Alojz Polák bojů účastnil. Tento názor opřely o výzkum bývalého náčelníka Vojenské policie Otakara Foltýna. Během hlavního líčení vypověděl, že je na základě zkoumání metadat z fotografií jisté, že Polák v dané době a místě participoval v konfliktu na straně separatistů.

Konflikt v Doněcké a Luhanské oblasti, které leží na východě Ukrajiny, vypukl na jaře 2014. Ruskem koordinované síly vyhlásily samozvané státy – Doněckou lidovou republiku a Luhanskou lidovou republiku. Ukrajina a Západ obviňovaly z jejich vojenské podpory Rusko, Moskva to dlouho popírala. V únoru 2022 pak ruská armáda vtrhla na Ukrajinu a výše uvedené síly bojují po jejím boku.