Bývalý protikorupční policista je vinný z podvodu. Zaplatit má 1,5 milionu korun

Okresní soud Praha-západ odsoudil bývalého protikorupčního policistu Jindřicha Láta. Za podvod má zaplatit jeden a půl milionu korun. České televizi informaci potvrdil mluvčí soudu Dominik Duchoň. Lát měl slibovat ochranu v trestním řízení lidem, kteří by mu dali úplatek. Spolu s ním soud potrestal i další tři muže, kteří Láta podpláceli. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Expolicista měl svému známému Ladislavu Tesaříkovi slíbit, že mu poskytne ochranu v případě trestního stíhání, případně že do řízení přímo zasáhne, pokud mu zaplatí. Podle obžaloby měl Lát od Tesaříka dostat přes půl milionu korun.

Státní zástupce chtěl, aby soud rozhodl mimo podvodu i o tom, že se Lát dopustil také trestných činů přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Tomu ale soud nevyhověl.

Tesařík odešel od soudu dokonce s trestem vězení na dva roky s tříletou zkušební dobou. Mimo to, že sám podplácel Láta, pomáhal ještě dalším dvěma odsouzeným mužům Martinu Schubertovi a podnikateli Radomíru Prusovi v poskytování úplatků bývalému policistovi.

Vyšetřovatelé stíhali Radomíra Pruse z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. Proto chtěl, aby Lát do případu zasáhl. Podle obžaloby mu Schubert slíbil, že to zařídí, převzal od jeho bratra úplatek v hodnotě tří milionů korun a předal je Tesaříkovi. Ten pak požádal bývalého protikorupčního policistu, aby řízení ovlivnil.

 V případu rozhodoval soud už podruhé. První rozsudek vynesl v říjnu roku 2021, ve kterém ale Láta i Tesaříka zprostil. Tehdy tvrdil, že se vinu nepodařilo prokázat. Toto rozhodnutí ale zrušil odvolací pražský krajský soud.

Druhé rozhodnutí Okresního soudu Praha-západ zatím není pravomocné, státní zástupce i odsouzení se mohou odvolat.